Premierul Florin Cîțu a vorbit într-un briefing de presă recent despre acordarea unei zile libere persoanelor care se vaccinează anti-COVID. Acesta spunea că Guvernul se va gândi la această opțiune dacă îi va ajuta pe oameni să se vaccineze. În privința unor alte beneficii, premierul spunea că pentru moment Guvernul nu intenționează să le implementeze.

„Nu știu dacă aceasta este măsura, dar dacă îi ajută pe oameni să plece de la birou și să se vaccineze în ziua respectivă și vor să nu piardă o zi de muncă, ne gândim și la acest lucru. Dar cred că ar trebui, în primul rând, noi să ne gândim la acest lucru. Să ne gândim că această campanie de vaccinare sau vaccinurile ne ajută pe noi, îi ajută pe cei apropiați nouă, ajută familiile noastre și, dacă vrem să avem iarăși o viață normală, depinde doar de noi, depinde de noi să ne vaccinăm. Bineînțeles că guvernul poate să inventeze tot felul, de facilități, dar nu ar trebui să fie așa ceva. Ar trebui pe noi să ne intereseze, în primul rând, să revenim la viață normală”, spunea recent premierul Florin Cîțu.

O zi liberă nu este un beneficiu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu menționa la rândul său această zi liberă, dar nu o vedea ca un beneficiu. Acesta spunea că această zi liberă ar putea facilita mai mult vaccinarea și nu este un „premiu” pentru cei care se vaccinează.

„O zi liberă ar putea fi mai puțin decât un beneficiu, ar putea să fie o facilitare a vaccinării. Facem lucrurile mai ușoare pentru ca oamenii să se vaccineze. Nu o să dăm nimănui un premiu pentru că se vaccinează”, declara ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Pe de altă parte, acesta spunea că vaccinarea este una voluntară și „cine nu vrea să se vaccineze nu se vaccinează”.

Nu trebuie să existe discriminări

De asemenea, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, vorbea despre eventualele beneficii ce ar putea fi implementate la nivel european. Acesta menționa faptul că există discuții și în aproximativ 2 luni se va ajunge la o decizie. Pe de altă parte, Orban puncta că aceste beneficii nu trebuie să creeze discriminări evidente între cei vaccinați anti-COVID-19 și cei nevaccinați.

„Dezbateri există în toate țările europene și, mai mult ca sigur, într-un orizont de timp de o lună jumătate – două luni se va ajunge la o decizie la nivel european. Aici trebuie găsit un echilibru ca să nu se creeze discriminări evidente între cei care sunt vaccinați și cei care nu sunt vaccinați, dar vor să se vaccineze, pentru că nu au nicio răspundere cei care n-au apucat să se vaccineze în raport cu cei care s-au vaccinat”, a spus Ludovic Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos