”Perspectivele economice sunt dificile. Belgia este deja în recesiune şi estimăm că PIB-ul său real va stagna în anul 2012, înainte de a creşte uşor în anul 2013”, se menţionează în concluziile preliminare ale raportului anual al FMI asupra economiei belgiene. FMI-ul nu are o definiţie oficială a termenului ”recesiune” şi nu a detaliat situaţia Belgiei cu cifre.
Banca Naţională a Belgiei (BNB), care trebuie să publice miercuri o primă estimare a creşterii economice în al patrulea trimestru, a indicat că mizează pe o încetinire a acestei creşteri la 0,5% în anul 2012, după ce în anul 2011 s-a înregistrat o creştere economică de 2%.
În privinţa ratei şomajului, BNB estimează că aceasta va fi de circa 7% în anul 2012, într-o uşoară creştere faţă de procentul de 6,9% înregistrat anul trecut. Dar, potrivit raportului FMI, ”în condiţiile în care activitatea economică se restrânge şi reformele de pe piaţa muncii au nevoie de timp pentru a produce rezultate, rata şomajului va creşte în continuare”.