„Vom începe campania de vaccinare în ianuarie”, a declarat ministrul belarus al sănătăţii, Dmitri Pinevici, conform reuters.com

Fondul suveran rus RDIF a anunţat totodată luni că Belarus a devenit prima ţară, după Rusia, care a înregistrat vaccinul Sputnik V.

Belarus ar urma să înceapă producţia vaccinului în primul trimestru din 2021

Directorul RDIF Kiril Dimitriev a menţionat într-o reuniune guvernamentală transmisă la televiziune că Belarus ar urma să înceapă producţia vaccinului Sputnik V în primul trimestru din 2021.

Acesta a apreciat în acelaşi context că acest vaccin este eficient şi împotriva noii tulpini de coronavirus detectate în Europa.

La începutul pandemiei de coronavirus, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko – în prezent contestat, după câştigarea prezidenţialelor din august denunţată ca frauduloasă de opoziţie – s-a făcut remarcat prin minimalizarea gravităţii noului coronavirus, spunând că este o „psihoză” şi refuzând să impună un lockdown general sau să anuleze numeroase evenimente publice. El însuşi s-a infectat totuşi cu noul coronavirus.

Noi sancţiuni împotriva Belarus

Uniunea Europeană a decis noi sancţiuni economice împotriva susţinătorilor regimului lui Aleksandr Lukaşenko. UE va sancţiona, în următoarele zile, şefi de companii care susţin regimul aflat la putere în Belarus, în încercarea de a opri represiunea din această ţară, au afirmat luni surse diplomatice europene, citate de AFP.

„Represiunea trebuie să înceteze. O nouă serie de sancţiuni este pe cale de a fi finalizată şi sper la adoptarea sa rapidă”, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la finalul unei reuniuni cu miniştrii Afacerilor Externe din UE la Bruxelles.

Acest al treilea pachet de sancţiuni urmează să fie adoptat „în a doua săptămână din decembrie” şi vizează „un număr important de persoane şi entităţi”, a precizat un diplomat european.

Pregătirea acestor noi sancţiuni a fost cerută în timpul reuniunii miniştrilor de Externe de la 19 noiembrie.

„Am decis să adoptăm o nouă serie de sancţiuni ca răspuns la brutalitatea autorităţilor, iar ele vor viza atât indivizi, cât şi instituţii, şefi de companii. Sancţiunile vor afecta activităţile economice ale ţării”, a spus Josep Borrell.