Într-o postare pe pagina personală de facebook, ministrul ungar al Resurselor Umane, Miklos Kasler a anunțat că între 3.000 şi 5.000 de rezidenţi din Ungaria ar putea participa la studiile clinice ale vaccinului rusesc Sputnik V dezvoltat împotriva maladiei COVID-19, relatează Reuters, citată de agerpres.

De menționat este faptul că planurile Ungariei de a realiza studii clinice şi, posibil, de a produce vaccinul rusesc  este o măsură fără precedent pentru un stat membru al Uniunii Europene – se adaugă fricţiunilor deja existente pe care liderii de la Budapesta le au cu autorităţile de la Bruxelles.

În virtutea regulamentelor din UE, vaccinul Sputnik V trebuie să fie autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) înainte de a putea fi comercializat în oricare dintre cele 27 de state din blocul european, au precizat reprezentanţii EMA.

Rusia distribuir deja vaccinul

Se pare că Rusia nu pierde timpul. Moscova a început distribuirea dozelor de vaccin Sputnik V printr-o reţea de 70 de clinici medicale sâmbătă în beneficiul celor mai vulnerabile grupuri de populaţie, marcând astfel prima campanie de vaccinare pe scară largă demarată în Rusia, a anunţat grupul de lucru pentru combaterea pandemiei de COVID-19 în capitala ţării.

În același timp, Miklos Kasler a anunţat că o delegaţie ungară de experţi medicali a primit „notificarea detaliată” despre vaccinul rusesc la Moscova, iar membrii acelei delegaţii au remarcat că „vaccinul este fabricat cu cea mai nouă tehnologie şi cu respectarea protocoalelor impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)”.

La finalul lunii noiembrie, Ungaria a anunţat că Rusia va permite medicilor ungari să asiste la procesul de fabricaţie şi la testele de laborator ce privesc vaccinul său dezvoltat împotriva COVID-19.

De asemenea, Rusia ar putea să transporte o anumită cantitate de vaccin la Budapesta cel mai devreme în această lună.

Ungaria şi-a asigurat, de asemenea, peste 12 milioane de doze de vaccinuri fabricate de companii farmaceutice occidentale şi poartă discuţii în această perioadă cu China şi cu Israel în vederea achiziţionării altor vaccinuri potenţiale.