Mai exact, potrivit Reuters, acţiunile companiei aeriene Air France KLM şi ale operatorul tunelului de sub Canalul Mânecii Getlink au scăzut semnificativ luni, după ce vecinii europeni ai Regatului Unit au început să-şi închidă porţile pentru călătorii britanici, din cauza îngrijorărilor legate de apariţia unei noi tulpini de coronavirus, transmite agerpres.

Luni dimineaţa, titlurile Air France KLM înregistrau un declin de 10,2%, cele ale Getlink de 5,7%, în timp ce operatorul francez de aeroporturi ADP şi grupul hotelier Accor consemnau scăderi la bursă de 4,8% şi, respectiv, 4,4%.

De menționat este faptul că, numeroase ţări printre care Polonia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Canada, El Salvador, Iran şi altele au decis să suspende temporar zborurile sau deplasările dinspre teritoriul britanic, ca urmare a temerilor provocate de apariţia noii variante a coronavirusului. Regatul Unit este una dintre ţările cele mai grav afectate din Europa, cu peste 67.000 de morţi şi un record de 36.000 de cazuri înregistrate duminică.

Bursa de la Londra, la pământ

În ceea ce privește situația Indicelui principal FTSE 100 al Bursei de la Londra, acesta a scăzut luni dimineaţa cu 2,1%, la cel mai redus nivel din 2 decembrie, în timp ce lira sterlină s-a depreciat cu aproape 2%. Acţiunile IAG (proprietarul British Airways), Wizz Air şi easyJet înregistrau scăderi între 11% şi 16%, în timp ce titlurile grupului hotelier InterContinental consemnau un declin de 4%.

După o încheiere în creştere a săptămânii trecute, indicele pan-European STOXX 600 a scăzut luni dimineaţa cu 2,3%, după ce Guvernul de la Londra a decis ridicarea nivelului de alertă COVID-19 în urma creşterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. Restricţiile limitează călătoriile neesenţiale, inclusiv în străinătate.

Indicele Dax 30 al Bursei de la Frankfurt înregistra un recul de 2,3%, în timp ce indicele CAC 40 al Bursei de la Paris a scăzut cu aproape 2%.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut cu 3,2%, ajungând la 50,59 de dolari.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe toţi indicii şedinţa de luni, iar rulajul se cifra la 6,79 milioane de lei (1,39 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, duminică, suspendarea zborurilor din şi către Marea Britanie şi Irlanda de Nord, pentru o perioadă de 14 zile, precum şi introducerea celor două ţări pe lista statelor pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc în România.

Aceasta, ca urmare a apariţiei unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.