”Poziţia Regatului Unit a fost că dorim să continuăm discuţiile dacă există o şansă pentru un acord”, a spus Johnson în faţa presei. ”Dar dorim de asemenea să se recunoască faptul că Regatul Unit poate avea controlul asupra propriilor sale legi, pentru asta au votat oamenii, şi de asemenea asupra apelor noastre şi drepturilor noastre de pescuit”, a completat premierul britanic.

”Uşa noastră este deschisă, vom continua să discutăm, dar trebuie să spun că lucrurile par dificile. Există o breşă care trebuie depăşită”, a conchis el.

Foarte puțin timp

La rândul său, negociatorul-şef european, Michel Barnier, a vorbit despre un ”moment al adevărului”, întrucât cele două părţi mai au ”foarte puţin timp, câteva ore” pentru convenirea unui acord. El a confirmat că dosarul pescuitului creează în continuare ”dificultăţi serioase” la tratative, întrucât state ale UE doresc menţinerea accesului pescarilor lor în apele britanice bogate în resurse piscicole, în timp ce Londra doreşte suveranitate totală asupra acestor ape. Dar, ”cred, ca negociator, că posibilitatea unuia acord există”, a mai remarcat Barnier.

OMC va reglementa relațiile comerciale

Fără un acord post-Brexit, începând de la 1 ianuarie relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi reglementate de normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Va fi însă nevoie de unele înţelegeri sectoriale între Bruxelles şi Londra pentru domenii care necesită un cadru legal, cum este sectorul transporturilor, pentru acesta Comisia Europeană anunţând săptămâna trecută planuri de contingenţă aplicabile în caz de eşec al negocierilor.

Londra a primit ultimatum de la Parlamentul European

Parliamentul European anunță că nu va ratifica un potențial acord post-Brexit decât dacă acesta va fi semnat până duminică, au anunțat liderii principalelor grupuri politice din legislativul de la Bruxelles.

În cadrul unui comunicat comun, forțele politice din PE spun că sunt „gata să organizeze o sesiune plenară extraordinară la sfârșitul lunii decembrie, dacă un acord va fi stabilit până duminică la miezul nopții”.

Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, a spus că această dată limită este necesară pentru că „nesiguranța care stă deasupra cetățenilor și companiilor din cauza deciziilor Regatului Unit este intolerabilă”.

Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy