Era un spațiu apărut către finalul anilor ’90, decorat cu mult bun gust, cu mâncare bună și nu foarte scumpă, cu vinuri bune și băuturi fine, cu un patron olandez foarte prietenos care te întreba din când în când dacă te simți bine sau îți făcea recomandări personale în legătura cu meniul zilei, cu petreceri foarte reușite și cu lume bună. Spațiul era foarte generos, cu un subsol măricel și cu alte două-trei camere mari la etaj, pentru petreceri private. Apoi cei de la Amsterdam au plecat de acolo, locul a stat destul de mult timp în paragină și de curând, în același loc cu aură bună, a răsărit un restaurant italienesc.  
Am vizitat Bel Mondo într-una din serile cu vifor de săptămâna trecută. Străzile din Centrul Vechi, altfel destul de pline chiar și în timpul săptămânii, erau acum de-a dreptul pustii. “De fapt, mă gândeam eu atunci, cine ar ieși în oraș pe o vreme ca asta? Doar dacă nu cumva are niște restaurante de scris pentru săptămâna viitoare…”.

Bineînțeles, când am intrat, localul era aproape gol. Prietenii mei întârziau așa că m-am așezat la o masă cu o vedere cât mai largă și am început să studiez noul décor al spațiului. Pe vremuri, Amsterdam era unul dintre cele mai cochete localuri din oraș. Decorat cu mult bun gust și finisat cu spirit de răspundere și cu bani mulți. Cred că noii chiriași de la Bel Mondo au preluat un spațiu care avea deja o muțime de elemente rămase de la Amsterdam. În orice caz, mie schimbările nu mi s-au părut esențiale, în afară de faptul că decorul are o notă nouă și evidentă de local cu specific italienesc. Dar spațiul așa cum se prezintă el acum arată la fel de bine. Este un spațiu înalt, luminos și cu energie bună.  
După ora 21 restaurantul s-a animat semn că și-a creat deja o clientelă destul de numeroasă, pentru că nu îmi imaginez că s-ar fi aventurat toți cei de-acolo în oraș, într-o zi de lucru, pe o vreme ca aceea, doar ca să încerce un loc nou sau că au nimerit acolo din întâmplare. Serviciul a fost prompt, iar ospătarii foarte amabili. Mâncarea este mai bună decât media, dar nu excelentă. S-au deschis atâtea restaurante italienești în București și toate gătesc cam aceleași lucruri. Probabil de aceea am ajuns să nu mai sesizez diferențele minore de calitate. Prețurile sunt rezonabile, Bel Mondo nu este un restaurant ieftin, însă cred că raportul calitate-preț este echitabil. O notă specială pentru pizza, care mi s-a părut bună și mi-a fost lăudată și de alții. Poate n-ar fi rău sa-și pună la punct un program de livrări acasă. De altfel am văzut pe siteul lor că urmează să facă o secțiune specială pentru acest serviciu.

Bel Mondo merită vizitat. Este un loc primitor, cu mâncare italienească bună, cum nu prea găsești în Centrul Vechi.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Vă recomand să începeți cu o supă de roșii cu mozzarella (11 lei). Aparent banalizată prin faptul că nu lipsește din nici un meniu italienesc, cred că este binevenită mai ales pe vremurile friguroase de acum, iar cei de la Bel Mondo o fac foarte bună, ceea ce pentru mine se traduce prin “cu gust autentic de roșii”. Veți găsi în meniu o secțiune specială dedicată pastelor al forno. Noi am încercat Tortellini al forno (24 de lei) și ne-au plăcut foarte mult. Pentru felul doi la fel de apreciată a fost Tagliata di manzo con rucola e grana (39 de lei). Și nu uitați de pizza. Este, cu siguranță, printre cele mai bune din oraș, la un preț mediu de 25 de lei. Pe lista de vinuri găsiți titluri prestigioase italienești, dar destul de scumpe. Pentru un buzunar mai rezervat recomand un Chateau Domenii, alb sau roșu (65 de lei).

Legendă

Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Bel Mondo
Covaci 6
0725.966.636
www.restaurantbelmondo.ro