Potrivit unor estimări, costurile ar putea urca până la 65 de miliarde de euro. 

Marea Britanie este unul din acţionarii importanţi ai Băncii, care oferă finanţare şi expertiză pentru proiectele care contribuie la obiectivele Uniunii Europene. Marea Britanie deţine 16,1% din acţiuni, la fel ca şi Germania, Franţa şi Italia. Însă doar statele membre UE pot fi acţionari la BEI, ceea ce înseamnă că Marea Britanie va trebui să iasă din acţionariat după ce va părăsi blocul comunitar. 

Potrivit unui raport prezentat în luna martie în Camera Lorzilor din Parlamentul de la Londra, Marea Britanie ar putea să primească 10,19 miliarde euro pentru participaţia sa de 16,1% din acţiunile BEI. 

Însă Marea Britanie trebuie să acopere şi o parte din datoriile Băncii, care se ridică la 469 miliarde de euro, a declarat miercuri Werner Hoyer cu ocazia unei audieri în Comisia pentru afaceri economice a Parlamentului European. "Marea Britanie deţine 16% din acţiuni şi probabil va dori să primească contravaloarea acestor acţiuni atunci când va pleca. Pe de altă parte, avem şi datorii de aproape o jumătate de trilion de euro, la care Marea Britanie participă cu 16%", le-a spus Hoyer parlamentarilor. 

O rată de 16,1% din datoriile de 469 miliarde de euro înseamnă că Marea Britanie ar trebui să achite o notă de plată de 75,5 miliarde de euro, din care ar urma să se deducă valoarea acţiunilor pe care le deţine la BEI, rezultând o factură de plată de 65,3 miliarde euro. 

Pe de altă parte, Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat şi împrumuturi în valoare de 457 miliarde euro, ceea ce ar putea permite Marii Britanii să solicite o parte din profiturile viitoare, însă Werner Hoyer nu a făcut niciun comentariu cu privire la acest subiect. În schimb, preşedintele BEI a cerut negociatorilor să poarte discuţiile "într-o manieră civilizată" subliniind că în acest moment nu există nicio cifră concretă pe masa discuţiilor deoarece într-o primă fază negocierile trebuie să se concentreze pe metodologia în care se vor derula negocierile şi nu pe cifre concrete. 

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă. 

AGERPRES