Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj a primit, luni, de la Bechtel o notificare privind disponibilizarea a peste 1.900 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, însă instituţia a avertizat compania că nu a respectat procedura legală de concediere colectivă.

„Am primit, luni, notificarea din partea companiei Bechtel privind intenţia de disponibilizare colectivă a unui număr de 1.915 angajaţi, începând cu luna aprilie. Procedura legală de disponibilizare nu este respectată şi le vom comunica acest lucru. De la început, procedura a pornit cu nerespectarea legii, în sensul că nu au fost iniţiate în prealabil negocieri cu sindicatele”, a declarat, luni, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, citat de corespondentul Mediafax.

Realitate sau doar ameninţări?

Acesta şi-a exprimat speranţa că disponibilizarea nu va avea loc, totuşi, fiind vorba doar de „presiuni” ale Bechtel de a recupera sumele pe care le are de încasat de la statul român în contul lucrărilor la Autostrada Transilvania.

„Cred că lucrărilor vor continua şi că este vorba în demararea acestei proceduri doar de presiuni ale Bechtel pentru ca statul să îşi plătească datoriile restante. Sunt acţiuni pe care Bechtel le face în vederea urgentării primii banilor. Pe lista disponibilizărilor figurează şi liderii de sindicat şi nu cred că aceştia vor fi de acord să plece”, a afirmat Daniel Don.

Potrivit acestuia, în cazul în care, totuşi, Bechtel nu va renunţa la disponibilizările anunţate, AJOFM Cluj va începe acţiuni, inclusiv în instanţă.

Datorii de 214 milioane de euro

„Dacă nu s-a respectat procedura legală, orice notificare este nulă de drept. Putem face toate demersurile oficiale inclusiv în instanţă astfel încât angajatorul să respecte Codul Muncii”, a precizat şeful AJOFM Cluj.

Constructorul Autostrăzii Braşov-Borş (Transilvania), compania Bechtel, anunţa, la începutul lunii februarie, că ar putea face concedieri colective din cauza neonorării datoriilor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în valoare de 214 milioane de euro.

Totodată, Cartel Alfa Cluj anunţa că va organiza mişcări de protest în condiţiile în care sindicaliştii de la Autostrada Transilvania au primit o înştiinţare de începere a procedurilor de disponibilizare colectivă a tuturor celor 1.933 de angajaţi ai companiei Bechtel.

Pe de altă parte, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj spunea că ia în calcul acţionarea în instanţă a companiei americane Bechtel, susţinând că procedura de concediere colectivă a tuturor angajaţilor nu respectă prevederile legale.

Ulterior, conducerea Bechtel şi reprezentanţii sindicatelor au convenit continuarea, în acest an, a lucrărilor pe porţiunea Câmpia Turzii – Turda, în lungime de 10,2 kilometri, cu condiţia asigurării finanţării. Totuşi, reprezentanţii sindicatului din cadrul Bechtel afirmau, în 10 februarie, că societatea va continua disponibilizările, cu excepţia a 300 de muncitori care vor lucra pe porţiunea Câmpia Turzii-Turda.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Zalău, că lucrările la Autostrada Transilvania vor continua în acest an, prioritare fiind tronsoanele Turda – Câmpia Turzii şi Gilău – Huedin, pe 18 kilometri, iar în această lună va fi plătită o nouă tranşă din datoria pe care statul o are către Bechtel.

SURSA: Mediafax