În ultimul an, a cumpărat o companie de construcţii şi una dintre cele mai mari sere din vecinătatea Bucureştiului. Vrea să înfiinţeze o bancă şi să intre în afaceri cu nimeni altul decât miliardarul american Donald Trump.

Gigi Becali, finanţatorul Stelei, ne-a dat întâlnire la el, la palat. Clădirea din Aleea Alexandru nr. 1, renovată recent, este nu doar noul fief al omului de afaceri, ci şi locul în care Becali schiţează afacerile pe care le are în minte. Cum ar fi, de pildă, viitoarea bancă Becali, al cărei sediu va fi, unde altundeva, decât la Palatul Becali. Nu va fi o bancă ca toate celelalte, ci una elitistă, în care nu poţi intra dacă nu ai de gând să deschizi un cont sau să te împrumuţi de mai puţin de cinci milioane de euro. „Va fi o bancă numai pentru mine, familie şi prieteni“, spune el, dând asigurări că dobânzile vor fi avantajoase.

Evident, nu vor exista probleme legate de asigurarea capitalului social al noii instituţii bancare. Becali are de unde. Numai clubul Steaua ar avea, potrivit propriilor lui estimări, o valoare de piaţă de peste 100 de milioane de euro. Dar nu aici stă greutatea afacerilor sale. Se ştie, Gigi Becali este unul dintre cei mai activi jucători pe piaţa imobiliară. Conform declaraţiilor sale, numai în zona Pipera deţine terenuri cu o suprafaţă totală de 150 de hectare. Metrul pătrat de teren se vinde în acest perimetru, în medie, cu 800 de euro.

Recent, a cumpărat, la un preţ de 35 de milioane de euro, 50% din acţiunile Leoser SA Popeşti-Leordeni. Interesant la acest complex de sere este terenul de 140 de hectare, pe care au pus ochii o serie de dezvoltatori imobiliari, care, spune el, era să i-l „sufle“. Tranzacţia a fost realizată prin intermediul unui nepot de-al său, Vasile Geambazi. Finanţatorul Stelei este convins că aceasta reprezintă o nouă lovitură imobiliară, marca Becali. Numai terenul aferent serelor, pe care nu le poate, deocamdată, desfiinţa, valorează 400-500 de milioane de euro, din care partea lui reprezintă jumătate. Planul său este de a mări valoarea proprietăţii, prin îmbunătăţirea infrastructurii.

Terenurile, în capul listei planurilor de viitor

62-6020-28profil37.jpg„N-o să mai fac nimic altceva decât imobiliare“, declară omul de afaceri, care, în ultimii ani, a preluat câteva societăţi din diverse domenii, precum Avicola Iaşi, Mecanica Drăgăşani sau compania de construcţii Arcom Bucureşti. Aceasta din urmă, la care deţine 59% din acţiuni pentru care a plătit 25 de milioane de euro, va construi cartiere rezidenţiale în Pipera. Proiectul vizează ridicarea de blocuri de 4-5 etaje, cu apartamente „nici ieftine, nici scumpe“. „Fac ceva frumos, atractiv, dar mediu ca preţ, pentru că terenul e scump şi trebuie să scot banii pe teren. Vreau să ridic valoarea terenului, să iau 1.200 de euro pe metrul pătrat“, îşi explică el strategia.

De menţionat că Becali mai deţine un teren de 12.500 de hectare în Brăila (evaluat la 30-40 de milioane de euro), 100 de hectare la marginea Piteştiului (cu o valoare de 10 milioane de euro), 2 hectare în sectorul 1 al Capitalei (50 de milioane de euro) şi alte 6 hectare în sectorul 2 (100 de milioane de euro). Despre acest din urmă amplasament, spune că ar putea fi locul optim pentru dezvoltarea unui proiect în parteneriat cu miliardarul american Donald Trump. „Am o propunere de la Trump. Au venit oamenii lui aici, la Palat, şi mi-au spus că vrea să facă cu mine două turnuri mari. M-a şi invitat la Atlantic City. Dacă mă duc, o să-mi întoarcă vizita“, detaliază Gigi Becali. Între timp, aşteaptă ca Primăria să pună în aplicare o sentinţă judecătorească prin care va intra în posesia a 27 de hectare de teren în sectorul 1. Miza este extrem de ridicată, însemnând cel puţin 100 de milioane de euro, după calculele sale. Conform Top 300 Capital, la finele anului 2005, Gigi Becali avea o avere de 900-950 de milioane de dolari. Luând în considerare evoluţia crescătoare a preţurilor terenurilor şi ultimele achiziţii, omul de afaceri susţine că, „dacă ar fi să vândă mâine toate terenurile“, ar obţine cel puţin două miliarde de euro.

«Am o propunere de la Donald Trump. Au venit oamenii lui aici, la Palat, şi mi-au spus că vrea să facă cu mine două turnuri mari. M-a şi invitat la Atlantic City. Dacă mă duc, o să-mi întoarcă vizita.»
Gigi Becali