Şi asta la doar o zi după ce Guvernul a stabilit că băncile care vor să crediteze în continuare sub umbrela Prima Casă trebuie să menţină neschimbate costurile şi nivelul avansului minim pentru clienţi, în condiţiile împarţirii riscului 50-50% cu statul.

"Programul Prima Casă va continua în formula de împărţire a riscului 50%-50% între bănci şi stat. Am clarificat toate barierele tehnice legate de implicaţiile legale şi administrative ale modificării formei de derulare a programului. Clienţii existenţi nu vor fi afectaţi. Foarte important este însă că potenţialii clienţi vor beneficia de aceleaşi condiţii contractuale şi de cost", declară Alexandru Berea, directorul juridic BCR şi reprezentant al băncii în cadrul negocierilor cu Ministerul de Finanţe.

Chiar din partea BCR a venit propunerea ca băncile, din proprie iniţiativă, să împartă riscul cu statul astfel încât să poată extinde creditarea sub umbrela Prima Casă, în condiţiile în care statul nu mai avea posibilitatea alocării de noi resurse pentru garantarea de noi credite în cadrul programului.

În baza plafonului de garanţii accesate până în prezent, BCR ese aşteaptă la o dublare a portofoliului de credite prin Prima Casă.

“Am acordat 15.000 de credite până acum şi vedem nevoie şi potenţial pentru încă atât. Programul Prima Casă acoperă o necesitate reală a tinerelor familii care îşi doresc un camin, dar nu dispun de avansul necesar pentru a un credit ipotecar clasic. De asemenea, programul rezolvă în condiţii accesibile problemele de confort locativ pentru familiile care pur şi simplu au nevoie de un apartament mai mare", se potrivit BCR.

Pe lângă împarţirea riscului între bănci şi stat, o noutate din Prima Casă 4 o constituie posibilitatea achiziţionării de către clienţi a unei a doua locuinţe dacă posedă una cu o suprafaţă de până în 50 mp.

Guvernul a lăsat la dispoziţia băncilor o perioadă de 3 luni în care acestea să se hotărască dacă intra sau nu în noua fază a programului Prima Casă.

Capital a fost primul care a scris că s-ar putea ca doar BCR şi BRD, adică cele mai mari bănci din România, să accepte participarea la Prima Casă 4. Raiffeisen a dat de înţeles că preferă să vină cu un produs propriu, care însă prevede un avans minim de 15% şi un cost cu circa 0,5 puncte peste cel de la Prima Casă.

Rămâne de vazut dacă BRD va anunţa în curând participarea la Prima Casă 4 şi, de ce nu, chiar Alpha Bank.

Oricum, doar cu BCR şi BRD în continuare ar însemna o extindere a programului Prima Casă cu 800-900 milioane euro.
Citește și Doar BCR şi BRD ar putea rămâne în Prima Casă 4. Raiffeisen ar prefera produsul propriu.