La începutul acestei luni, Banca Centrală Europeană a preluat activitatea de supervizare bancară în zona euro şi, înainte de asta, a evaluat starea de sănătate a celor mai mari 130 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor. Însă cu prilejul testelor de stres BCE nu a analizat şi modelele utilizate de bănci la evaluarea riscurilor.

'BCE îşi va utiliza poziţia de supervizor pentru a dobândi o înţelegere aprofundată a modelelor interne de calculare a riscurilor pentru a îndrepta orice inconsistenţă. Vrem să reducem variabilitatea excesivă şi să restabilim încrederea în modul de calcul a activelor riscante', a spus Sabine Lautenschlaeger la o conferinţă organizată la Frankfurt.

După criza financiară mondială, organismele de reglementare au început să analizeze modelele utilizate de bănci pentru evaluarea riscurilor pe fondul îngrijorărilor că unele bănci încearcă să ascundă gradul de risc al activelor lor şi să deţină mai puţin capital decât ar trebui.

Un studiu realizat anul trecut de Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară în rândul a 32 de mari grupuri bancare din Europa, America de Nord şi Asia a descoperit că diferenţele în ceea ce priveşte percepţia de risc a băncilor pot varia până la 20%. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu)

Redactori: /cbd/dea | ID: 3814414 | Data: 2014-11-18 16:52:52 | Slug: Ecox-BCE-bănci-riscuri16:42 MFP: Cei care vor cumpăra autoturisme prin programul Prima maşină le vor putea înstrăina

 
Bucureşti, 18 nov /Agerpres/ – Cei care achiziţionează autoturisme prin programul guvernamental 'Prima maşină' le vor putea înstrăina cu condiţia achitării integrale a soldului finanţării garantate, conform normelor de aplicare ale Programului 'Prima maşină', aprobate marţi de Guvern, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice /MFP/.

De asemenea, preluarea finanţării garantate şi a dreptului de proprietate asupra autoturismului se poate face de către orice alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, prin novaţie (o obligaţie este stinsă prin preluarea ei de o altă persoană – n.r.), precizează un comunicat al MFP remis marţi AGERPRES.

Potrivit actului normativ, beneficiarul se obligă să constituie în favoarea finanţatorului şi a statului român, reprezentat de MFP, proporţional cu procentul de garantare, o ipotecă legală mobiliară asupra autoturismului achiziţionat în cadrul programului. Ipoteca mobiliară va fi valabilă până la stingerea tuturor obligaţiilor de plată aferente finanţării garantate acordate în cadrul programului.

Costul total al finanţărilor acordate în cadrul Programului va fi compus din dobânda exprimată în raport cu ROBOR la 6 luni (pe 18 noiembrie 2014 – 2,14%) plus o marjă de maximum 3% pe an. Marja include nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator şi cheltuielile obligatorii legate de finanţare, în toate etapele finanţării. Marja nu include costul asigurării, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, penalităţile percepute conform contractului de finanţare.

Comisionul de risc datorat MFP care se plăteşte de către beneficiar şi care se calculează de către finanţator ca procent aplicat la suma garantată în cadrul Programului şi se achită o singură dată, la acordarea garanţiei, pentru toată perioada de valabilitate a garanţiei. Comisionul de risc este de maxim 1% din valoarea garantată.

Comisionul de administrare datorat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care se plăteşte de către beneficiar şi este calculat la soldul finanţării garantate, se negociază anual între MFP şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice şi al ministrului delegat pentru buget, conform legii. Durata maximă a finanţărilor este de 60 de luni.

Programul guvernamental Prima maşină, prin care statul va garanta finanţarea pentru achiziţia unui autoturism nou, va beneficia în 2014 de un plafon total al garanţiilor de 50 de milioane de lei. Potrivit normelor de aplicare, de prevederile Programului 'Prima maşină' pot beneficia toate persoanele fizice cu vârsta de minimum 18 ani, care obţin venituri şi care îndeplinesc şi celelalte criterii de eligibilitate – să facă dovada, cu declaraţia pe proprie răspundere că nu a mai deţinut în proprietate un autoturism nou precum şi cu copia facturii proformă emise de vânzător, că autoturismul care se achiziţionează în cadrul programului este nou, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, este achiziţionat de la o persoană juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz, să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie, să asigure autoturismul nou achiziţionat din finanţarea garantată, printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel puţin riscurile de avarii şi furt, fără franşiză pentru daunele totale de avarii şi furt şi cu o franşiză de maximum 100 de euro, echivalent în lei, pentru daunele parţiale de avarii şi furt.

La aceste condiţii se adaugă normele proprii fiecărei bănci, precum şi condiţiile specificate deja în OUG 66/ 2014 prin care a fost aprobat acest program. Persoanele care îndeplinesc condiţiile menţionate în Programul Prima maşină vor beneficia de finanţare care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proformă. Din finanţarea acordată, maximum 50% va reprezenta garanţia statului. Finanţarea de care vor beneficia persoanele fizice nu include dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de finanţare.AGERPRES