Consiliul guvernatorilor a decis să ajusteze primele de risc asupra obligaţiunilor guvernamentale elene şi a bondurilor bancare garantate de Executivul elen.

'Decizia nu trebuie în niciun fel văzută ca o reacţie ad-hoc la cele mai recente evoluţii de pe pieţe. În schimb, reflectă îmbunătăţirea, în ultimul an, a condiţiilor de pe piaţă pentru acele active', se arată în declaraţia BCE.

Schimbarea anunţată joi de BCE va uşura accesul la lichidităţi pentru băncile elene. Joi, randamentele obligaţiunilor elene pe zece ani au urcat la aproape 9%, după ce autorităţile elene au semnalat că ar putea finaliza mai devreme programul de asistenţă financiară convenit cu UE, BCE şi FMI. Grecia vrea să renunţe la politica bugetară restrictivă şi la auditul impus de UE, BCE şi FMI.

În 2012, BCE a încetat să furnizeze lichidităţi băncilor din Grecia deoarece a refuzat să mai accepte ca garanţii obligaţiuni greceşti pentru operaţiunile sale de refinanţare, dar, în ianuarie 2013, băncile greceşti au redobândit accesul la operaţiunile obişnuite de finanţare derulate de Banca Centrală Europeană.

Miercuri, bursa de la Atena a închis în scădere cu 6,8%, la 884,06 puncte, aproape de cel mai semnificativ declin din iulie 2012. În ultimele două zile, acţiunile au înregistrat un declin de 11,5%, fiind cea mai amplă scădere din octombrie 2008, când a debutat criza datoriilor din Grecia. Incertitudinile privind viitorul programului de asistenţă al Greciei şi supravieţuirea Guvernului au dus la o creştere de aproape 9% a randamentului obligaţiunilor elene pe zece ani – un nivel considerat nesustenabil.

Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de circa 100 de miliarde de euro.

SURSA: Agerpres