Principala dificultate o reprezintă implementarea unei reforme a sistemului de reglementare care să redirecţioneze sectorul bancar către sprijinirea economiei, care se redresează într-un ritm foarte lent, şi, în acelaşi timp, trebuie retrase ‘subvenţiile greşite’ pentru băncile care s-au extins prea mult, a declarat Liikanen, într-o conferinţă de afaceri desfăşurată în oraşul portughez Porto.

Analiştii avertizează că situaţia dificilă cu care se confruntă sectorul financiar din zona euro va afecta redresarea economiei, de aceea, a subliniat oficialul BCE, autorităţile UE ar trebui să ia măsuri.

‘Este esenţial ca băncile cu strategii nesustenabile să fie lăsate să dea faliment’, a declarat Liikanen, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei.

Acesta a adăugat că recenta criză din Europa a arătat cât de important este să se înţeleagă când sectorul bancar creşte ‘excesiv’, deoarece principalii creditori europeni sunt foarte mari comparativ cu rivalele internaţionale, în special în ceea ce priveşte mărimea ţărilor din care provin.

Prezent la aceeaşi conferinţă, Carlos Costa, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a cerut băncilor europene să se asigure că deţin un nivel adecvat al capitalului pentru a face faţă testelor de stres de anul viitor.

‘Trebuie să cerem băncilor să deţină capital pentru a absorbi pierderile în caz de nevoie’, a declarat Carlos Costa.

BCE intenţionează să evalueze cele mai mari 128 de bănci din zona euro, înainte de a prelua anul viitor sarcina de supraveghere a sistemului bancar, în încercarea de a creşte transparenţa, a identifica măsurile corective care se impun şi a creşte încrederea în sectorul financiar.

După finalizarea verificării calităţii activelor, în 2014, BCE şi EBA vor derula teste de stres în rândul băncilor din zona euro, când vor analiza şi deţinerile de obligaţiuni suverane. Autorităţile de reglementare naţionale vor exercita teste la nivelul fiecărei ţări, pe baza unei metodologii centralizate, a anunţat BCE.

Şeful BCE, Mario Draghi, a afirmat că băncile care nu îndeplinesc standardele nu vor trece testele de stres.

SURSA: Agerpres