Majorarea provizioanelor de lichiditate pentru bănci sau cumpărarea de active din sectorul privat, cum ar fi obligaţiunilor garantate cu active (ABS) ar putea, de asemenea, ajuta Europa să facă faţă efectelor periculoase ale inflaţiei scăzute, susţine oficialul FMI. Acesta a adăugat că zona euro ar trebui să înveţe din experienţa Japoniei în lupta cu deflaţia şi să acţioneze rapid, luând măsuri nu doar te termen scurt ci şi pe termen lung.

'Gama de obligaţiuni garantate cu active (ABS) în zona euro este destul de redusă. Provocarea pentru BCE este să extindă această gamă, dar este un proces de durată' deşi poate include şi alte active, cum ar fi bondurile corporative, a afirmat Mahmood Pradhan.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a dat asigurări săptămâna trecută că Banca Centrală Europeană va utiliza orice măsuri neconvenţionale pe care le are la dispoziţie pentru a se asigura că nivelul scăzut al inflaţiei nu se va menţine prea mult timp în zona euro. În martie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani.

Eurostat a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna martie până la 0,5%, de la nivelul de 0,7% înregistrat în februarie, fiind a şasea lună în care nivelul inflaţiei este sub 'nivelul periculos' de sub 1% descris de Draghi.

Acesta a estimat că preţurile de consum vor creşte aproape de 2% până la sfârşitul anului viitor, iar riscul deflaţiei rămâne limitat.

Consiliul guvernatorilor BCE se aşteaptă la o perioadă prelungită cu un nivel scăzut al inflaţiei, a explicat Draghi, şi dacă acest interval se prelungeşte, Banca Centrală Europeană va adopta măsuri.

Draghi a afirmat că la şedinţa de politică monetară de joi a fost luat în discuţie şi un program de relaxare cantitativă (QE), pentru a stimula creşterea economiei zonei euro.

Pradhan susţine că testele de stres derulate de BCE şi verificarea calităţii activelor băncilor sunt măsuri în direcţia potrivită care, odată finalizate, vor pune Europa într-o poziţie mai puternică pentru a face faţă problemelor legate de calitatea activelor.

'Vreau să subliniez că acest exerciţiu este unic, foarte complex şi detaliat. Nu s-a mai făcut niciunde în lume, cel puţin nu la această scară', a subliniat oficialul FMI. AGERPRES