Pachetul de asistenţă financiară va pregăti decizia BCE de a achiziţiona obligaţiuni guvernamentale spaniole, pentru a reduce costurile de finanţare ale Madridului, după ce Consiliul guvernatorilor BCE a creat un nou program de achiziţionare a bondurilor, numit ‘Outright Monetary Transactions’ (OMT), care va înlocui precedentul program şi va ajuta BCE să cumpere nelimitat obligaţiuni cu scadenţă între un an şi trei ani. Ziarul olandez susţine că BCE vrea să se asigure de participarea FMI la ajutorul financiar, pentru a se asigura că Spaniei i se vor impune condiţii stricte privind reducerea cheltuielilor şi reformarea economiei.

‘BCE lucrează la noul cadru al programului de achiziţionare a obligaţiunilor guvernamentale şi aceasta implică monitorizarea strictă a FMI’, a declarat o sursă pentru ‘Het Financieele Dagblad’. FMI va stabili condiţiile acordării pachetului de asistenţă financiară iar programul va fi similar celor desfăşurate de FMI, având o durată de trei ani iar suma maximă acordată este de 300 miliarde de euro, susţine ziarul olandez, care adaugă că acest ajutor financiar va fi discutat şi la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro ce se desfăşoară vineri în Cipru.

Ţările care doresc ca BCE să le achiziţioneze obligaţiunile vor trebui să accepte anumite condiţii, care vor fi parţial monitorizate de FMI, a explicat şeful BCE, Mario Draghi, adăugând că aceste achiziţii nu vor duce la tipărirea suplimentară de bani pentru cele 17 state ale zonei euro. Draghi a dat asigurări că BCE va ajuta numai statele care acceptă şi implementează condiţiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achiziţiona, de asemenea, obligaţiuni. ‘Pe lângă creşterea economiei, singura opţiune pe care o iau în considerare este folosirea mecanismului anunţat de BCE. Nu vom solicita un pachet complet de asistenţă financiară’, a afirmat miercuri premierul spaniol Mariano Rajoy.

Săptămâna trecută, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole au continuat să scadă, după ce BCE a adoptat programul nelimitat de achiziţionare a bondurilor, pentru a atenua presiunile asupra statelor din zona euro care se confruntă cu probleme financiare.

Sursa: Agerpres