Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 1%, nivelul minim istoric, conform cu aşteptările analiştilor, şi a anunţat că va pune la dispoziţia băncilor fonduri nelimitate prin intermediul unei operaţiuni monetare în luna septembrie.

Băncile vor putea împrumuta fonduri de la BCE pe termen de 12 luni, la o dobândă fixă de 1%, printr-un program similar celui din iunie, când instituţia financiară centrală a introdus în piaţă lichidităţi record de 442 miliarde de euro, a declarat, joi, preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

„Această decizie ar trebui să susţină extinderea creditului către economia zonei euro”, a spus Trichet.

BCE a anunţat, anterior, că va derula trei astfel de operaţiuni de finanţare în 2009, prima licitaţie având loc în luna iunie.

Economia zonei euro pare să se stabilizeze după o contracţie severă, însă procesul de recuperare va fi gradual, a spus preşedintele BCE.

„Este în conformitate cu aşteptările că semificativa contracţie a activităţii economice s-a încheiat şi este urmată de o perioadă de stabilizare şi recuperare foarte graduală”, a afirmat oficialul.

Zona euro pare să treacă printr-un proces de relansare economică mai rapid decât se anticipa, după ce Germania şi Franţa, cele mai mari economii europene, au ieşit surprinzător din recesiune în trimestrul al doilea al acestui an.

Produsul Intern Brut al zonei euro s-a redus cu 0,1% în perioada aprilie-iunie, după o cădere de 2,5% în primul trimestru al anului, şi ar putea reveni pe creştere în trimestrul al treilea.

SURSA: Mediafax