Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a menţine nemodificat costul creditului era una aşteptată de analişti, în condiţiile în care, miercuri, Eurostat a anunţat că în luna decembrie 2013 rata inflaţiei în zona euro a coborât până la 0,8%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Tot joi, BCE a decis să menţină nemodificată rata dobânzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,75%.

Atenţia analiştilor se va îndrepta acum spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13,30 GMT, pentru explicaţii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta.

‘Ne aşteptăm ca preşedintele Mario Draghi să spună că BCE este gata să intervină dacă va fi nevoie’, a declarat economistul Nomura, Nick Matthews.

Dobânzile scăzute pot stimula creşterea economică, însă BCE are la dispoziţie un spaţiu de manevră limitat pentru o nouă reducere a dobânzii de bază. Unii analişti sunt de părere că BCE ar putea adopta alte măsuri, precum oferirea de credite ieftine băncilor, care, la rândul lor, ar putea să le acorde companiilor.

SURSA: Agerpres