„Având în vedere incertitudinea ridicată privind durata pandemiei, este greu de prevăzut amploarea și durata probabilă a recesiunii iminente și a recuperării ulterioare”, scrie BCE în ultimul buletin lunar. „Întrucât măsurile de izolare sunt eliminate treptat, ar trebui să reînceapă creșterea zonei euro, susținută de condiții de finanțare favorabile și de o redresare a activităţii la nivel mondial. Cu toate acestea, amploarea contracției și a recuperării va depinde decisiv de durata și succesul măsurilor de izolare, de cât de mult vor fi afectate capacitatea de producție și cererea internă și de succesul politicilor adoptate pentru atenuarea impactului asupra veniturilor și a ocupării forței de muncă”, notează lastampa.it

„Zona euro se confruntă cu o contracție economică, fără precedent în perioadele de pace din punctul de vedere al dimensiunii şi al vitezei”. Pentru BCE, „având în vedere incertitudinea ridicată privind dimensiunea finală reală a declinului economic, scenariile de creștere elaborate de experții BCE indică faptul că, anul acesta, PIB-ul din zona euro ar putea scădea între 5 și 12%. Aceste scenarii prevăd că, odată cu înlăturarea treptată a măsurilor de izolare, va exista o recuperare a activității economice, a cărei viteză și amploare rămân totuși extrem de incerte”.

Achizițiile de datorii cu programul de urgență pandemică (Pepp) „se vor face în mod flexibil în timp” și „până ce Consiliul guvernator va considera că faza critică legată de coronavirus este terminată”. Consiliul „își reiterează maximul angajament de a face tot ceea ce va fi necesar în mandatul său pentru a sprijini toți cetățenii din zona euro în acest moment extrem de dificil”.