Guvernele din zona euro ar putea fi nevoite să împrumute suplimentar 1.500 miliarde de euro anul acesta, pentru a-şi ţine economiile pe linia de plutire, pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), a declarat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Potrivit datelor publicate recent de Eurostat, în primul trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat deja o contracţie istorică de 3,8%.

Contracție economică fără precedent

„Zona euro se confruntă cu o contracţie economică a cărei magnitudine şi viteză este fără precedent în perioade de pace. Măsurile destinate ţinerii sub control a răspândirii coronavirusului au oprit activitatea economică în toate ţările din zona euro şi de pe glob”, a arătat Lagarde.

„Conform scenariului mediu, care prevede un declin al economiei de 8%, Banca Centrală Europeană estimează că în acest an necesităţile suplimentare de finanţare ale guvernelor din zona euro în urma recesiunii şi a măsurilor fiscale cerute ar putea depăşi 10% din PIB-ul zonei euro.

Aceasta ar majora emiterea suplimentară de obligaţiuni în 2020 în jurul a 1.000 – 1.500 miliarde de euro”, a afirmat şeful BCE.

Răscumpărarea de obligaţiuni guvernamentale

Iar programul de urgenţă al BCE, care constă în răscumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, ar putea fi prelungit şi după sfârşitul acestui an, a anunţat Christine Lagarde.

„Aceste achiziţii vor continua până când Consiliul guvernatorilor va aprecia că actuala criză a coronavirusului s-a încheiat, însă în orice caz până la finele acestui an”, a explicat Christine Lagarde, adăugând că programul ar putea fi ajustat şi dincolo de 2020.

”Având în vedere incertitudinea ridicată cu privire la impactul asupra economiei, scenariile elaborate de staff-ul BCE sugerează că PIB-ul zonei euro ar putea înregistra o scădere cuprinsă între 5% şi 12% în acest an, în funcţie de durata măsurilor de control şi a succesului politicilor destinate să atenueze consecinţele economice pentru companii şi muncitori”, avertiza luna trecută Christine Lagarde, într-o videoconferinţă la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.