Problema creditelor neperformante a fost amplificată de o serie de factori, printre care condiţiile economice generale şi disfuncţionalităţile din sistemele de recuperare a datoriilor, a explicat Nouy. 

'Trebuie să utilizăm toate instrumentele posibile şi sper că această structură poate deveni funcţională', a declarat oficialul BCE referindu-se la înfiinţarea unei bănci de rebuturi în care să fie incluse creditele neperformante. 

Daniele Nouy a adăugat că băncile italiene trebuie să-şi modifice modelul de afaceri pentru a rezolva problema profitabilităţii scăzute. 

Autorităţile de la Roma speră să stimuleze creditarea prin înfiinţarea unei bănci de rebuturi în care să fie incluse creditele neperformante. 

'Crearea unei bănci de rebuturi va elibera resursele şi capitalul, deci va fi un semn pozitiv pentru pieţe. Principalele beneficiare vor fi băncile mai mici, deoarece ele au un procentaj ridicat de credite neperformante, iar cerinţele autorităţilor de reglementare sunt acum mai dure', a apreciat recent Francesco Confuorti, director în cadrul firmei de investiţii Advantage Financial, Milano. 

Şi premierul Matteo Renzi a dat recent asigurări că vor fi adoptate măsuri concrete pentru a ajuta băncile italiene să scape de creditele neperformante.

"Măsurile vor ajuta la gestionarea problemei împrumuturilor neperformante de către bănci, care vor fi, astfel, pe picior de egalitate cu creditorii din alte ţări", a explicat Renzi. 

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România. 

AGERPRES