Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să prelungească până în 2011 programul prin care împrumută nelimitat băncile şi să reia discuţiile referitoare la retragerea măsurilor de ajutor la începutul lui 2011, a declarat Axel Weber, membru în consiliul guvernator al BCE, potrivit Reuters.

BCE va decide luna viitoare dacă va menţine programul de sprijin de urgenţă pentru piaţa interbancară şi va suspenda procesul de retragere a stimulentelor.

Weber, totodată guvernatorul băncii centrale germane, apreciază că ar fi „înţelept” să se menţină la nivel maxim alocările privind operaţiunile de refinanţare săptămânale, lunare sau de trei luni până după sfârşitul anului.

„Majoritatea discuţiilor despre continuarea politicii de retragere cred că se vor concentra pe primul trimestru”, a spus el.

BCE a anunţat că va asigura lichidităţi nelimitate pentru operaţiunile pe termen scurt, de o săptămână şi o lună, până la mijlocul lunii octombrie. Oferta de lichiditate pentru credite de trei luni este păstrată până la finele lunii septembrie.

Oficialul BCE a subliniat că, în lumina îmbunătăţirii perspectivelor economice, sursa de lichiditate nu va putea fi menţinută foarte mult timp.

El a menţionat că nu anticipează riscuri inflaţioniste. Weber este considerat unul dintre cei mai îndârjiţi luptători contra inflaţiei.

SURSA: Mediafax