BCE a prezentat detaliile Acordului privind activele financiare nete (ANFA), un document semnat înainte de introducerea euro, în urmă cu un deceniu şi jumătate, şi care reglementează modul în care băncile centrale îşi gestionează deţinerile de valută şi bonduri.

"Deşi ANFA era anterior un document confidenţial, BCE şi băncile centrale din zona euro au luat în unanimitate decizia de a publica textul, alături de un document explicativ, pentru a arăta angajamentul instituţiilor în ceea ce priveşte o transparenţă mai extinsă", se arată în documentul publicat vineri seara pe site-ul BCE.

De la introducerea bancnotelor euro, în 2002, activele naţionale au crescut cu o rată medie de 25% pe an, anunţă BCE. Şi băncile centrale din zona euro vor publica informaţii anuale privind investiţiile în active.

ANFA stabileşte reguli şi limite în ceea ce priveşte deţinerile de active financiare asociate atribuţiilor băncilor centrale din zona euro. Aceste active financiare deţinute de băncile centrale se pot referi, de exemplu, la contrapartida capitalului propriu şi a rezervelor contabile sau a altor pasive specifice, a rezervelor valutare şi a fondurilor de pensii ale personalului sau pot fi deţinute în scopuri generale de investiţii, se arată în comunicatul BCE. AGERPRES