Noul program de achiziţionare a bondurilor, numit ‘Outright Monetary Transactions’ (OMT), ne va permite să furnizăm, în condiţii adecvate, protecţie efectivă pentru a evita scenarii turbulente care ar putea potenţial afecta severe stabilitatea preţurilor în zona euro’, a afirmat Mario Draghi, care se află în Slovenia.

‘Suntem pregătiţi să iniţiem OMT odată ce toate premisele obligatorii sunt stabilite. Aşa cum am declarat luna trecută, Consiliul guvernatorilor BCE va lua în considerare folosirea noului program de achiziţionare de active până la nivelul în care sunt garantate din perspectiva politicii monetare, atât timp cât sunt respectate deplin condiţiile impuse programului, a declarat şeful BCE.

Luna trecută, Consiliul guvernatorilor BCE a creat un nou program de achiziţionare a bondurilor, OMT, care va înlocui precedentul program şi va ajuta BCE să cumpere nelimitat obligaţiuni cu scadenţă între un an şi trei ani.

Ţările care doresc ca BCE să le achiziţioneze obligaţiunile vor trebui să accepte anumite condiţii, care vor fi parţial monitorizate de FMI, a explicat Mario Draghi, adăugând că aceste achiziţii nu vor duce la tipărirea suplimentară de bani pentru cele 17 state ale zonei euro. Draghi a dat asigurări că BCE va ajuta numai statele care acceptă şi implementează condiţiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achiziţiona, de asemenea, obligaţiuni.

Joi, Banca Centrală Europeană a decis joi să menţină dobânda de referinţă la 0,75%, cel mai scăzut nivel de la crearea zonei euro, rezistând presiunilor de a adopta noi măsuri de stimulare a economiei afectate de criză. Mario Draghi a afirmat că nu s-a discutat joi la Consiliul guvernatorilor BCE posibilitatea unei reduceri suplimentare a ratei dobânzii în viitorul apropiat.

Întrebat de jurnalişti dacă azi au fost discuţii privind o posibilă reducere a ratei dobânzii în următoarele luni, Draghi a spus: ‘Răspunsul este nu’.
SURSA: Agerpres