Credit în lei sau în euro? Mulți români se întreabă care dintre cele două monede este mai avantajoasă pentru un credit bancar nous au contractat deja. În ultimele luni, Banca Națională a României a aplicat o politică de reducere a dobânzii-cheie, iar analiștii consider că aceasta va fi continuată.

Totuși, și Banca Centrală Europeană reduce dobânda de politică monetară, astfel că împrumuturile în euro rămân avantajoase și datorită dobânzilor aplicate de băncile de pe piața locală.
Citiți și:

Șeful BCE: zona euro va traversa o perioadă prelungită de inflaţie scăzută
Ultima reducere a dobânzii-cheie la euro a avut loc ieri, de la 0,5% la 0,25% pe an, decizie care i-a surprins chiar și pe analiști. “Decizia consiliului guvernatorilor BCE de reducere a costului creditului i-a luat prin suprindere pe analişti, care se aşteptau ca gardienii monedei euro să reziste cererilor venite din partea pieţelor financiare şi a responsabililor politici vizând reducerea costului creditului în ideea de a lupta împotriva spectrului deflaţiei. Rata inflaţiei în zona euro a coborât în luna octombrie 2013 până la nivelul de 0,7%, cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii patru ani, în condiţiile în care BCE vrea să menţină creşterea preţurilor la un nivel de 2%”, scria ieri Reuters.

“BCE ştie că o reducere a dobânzii în actuala conjunctură va avea un efect limitat asupra relansării economiei sau luptei împotriva deflaţiei. După părerea mea, decizia este destinată deprecierii cursului de schimb al monedei euro”, a declarat economistul ING, Carsten Brzeski. Imediat după anunţarea acestei decizii, moneda euro a scăzut brusc până la 1,3397 dolari, de la 1,35 de dolari înainte.

Ce se întâmplă cu creditele în euro ale românilor

Teoretic, orice modificare a dobânzii-cheie ar trebui să se observe, după o perioadă de timp, și în costul creeditelor contracte de români în moneda unică. Doar că băncile de pe piața locală se raportează la indicatorul Euribor la 3 luni, care se află deja la un minim istoric de 0,2% pe an, ceea ce înseamnă că impactul asupra ieftinirii creditării va fi unul limitat.

Trebuie precizat faptul că de la începutul anului, românii care s-au împrumutat în moneda euro, iar dobânda la creditele contracte este calculată în funcție de Euribor, au avut parte de o scădere a ratei lunare. Totuși, în ultimele două-trei luni, cele mai mari bănci din România au ridicat puțin dobânda la creditele deja contractate.

O ieftinire a creditelor ar putea fi simțită de români abia spre finele anului sau începutul anului viitor, însă va depinde și de evoluția cursului de schimb valutar leu/euro, în situația în care veniturile acestora sunt în moneda națională.

De ce a redus BCE dobânda-cheie

Banca Central Europeană a decis să reducă dobânda de bază la un nivel record deoarece se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să rămână la un nivel scăzut pentru o perioadă lungă de timp, a declarat ieri preşedintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.

Rata inflaţiei în zona euro a coborât în luna octombrie 2013 până la nivelul de 0,7%, cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii patru ani. Obiectivul BCE este să menţină creşterea preţurilor la un nivel apropiat de 2%.

‘Am putea să înregistrăm o perioadă prelungită de inflaţie scăzută, urmată de o creştere graduală spre o rată a inflaţiei mai mică dar în apropiere de 2%. În consecinţă, politica noastră monetară va rămâne una relaxantă atât timp cât va fi necesar’, a declarat Mario Draghi într-o conferinţă de presă.

Mario Draghi a mai spus că BCE va continua să ofere băncilor întreaga cantitate de lichiditate de care au nevoie până la mijlocul lui 2015. ‘Suntem gata să luăm în considerare toate instrumentele disponibile şi, în acest context, am decis astăzi să continuăm principalele operaţiuni de refinanţare atât timp cât va fi necesar şi cel puţin până la data de 7 iulie 2015’, s pus Draghi în conferinţa de presă.

În prezent BCE este la doar un sfert de punct până când dobânda sa de politică monetară va atinge nivelul zero, ceea ce creşte probabilitatea unor măsuri neconvenţionale de genul relaxare cantitativă sau dobânzi negative la depozite dacă preţurile vor continua să scadă sau dacă relansarea economică va stagna. Zona euro se confruntă în prezent cu cea mai ridicată rată a şomajului de la crearea sa în 1999, în timp ce inflaţia este la mia puţin de jumătate de ţinta avută în vedere de BCE.