Decizia consiliului guvernatorilor BCE de a păstra nemodificat costul creditelor în zona euro nu constituie o surpriză pentru economişti, care nu se aşteptau la noi măsuri excepţionale anticriză.

Chiar dacă dobânda în zona euro este la cel mai scăzut nivel din istorie, BCE practică în continuare cea mai mare dobândă din rândul marilor bănci centrale.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, s-a pronunţat în favoarea publicării minutei de la întâlnirile comitetului executiv al BCE.

Până acum, Banca Centrală Europeană nu a dat publicităţii minutele pentru a evita presiunile politice asupra membrilor comitetului executiv al BCE din partea guvernelor naţionale, care ar putea afecta independenţa şi angajamentul lor de a servi mai mult interesele europene decât cele naţionale.

Luni, Mario Draghi a afirmat: ‘Consider că acesta este următorul pas necesar. Prin urmare, comitetul executiv al BCE va prezenta propunerea Consiliului Guvernatorilor BCE pentru a o analiza şi a lua o decizie’.

Consiliului Guvernatorilor BCE este alcătuit din şase membri ai comitetul executiv, care se ocupă de operaţiunile zilnice ale BCE, alături de cei 17 şefi ai băncilor centrale din zona euro. BCE este singura dintre marile băncile centrale care păstrează minutele confidenţiale.

SURSA: Agerpres