Împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul ELA de la Banca centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

'La o conferinţă telefonică organizată joi, BCE a decis să prelungească cu o săptămână linia de finanţare de urgenţă şi de asemenea a decis să dea Greciei sumele pe care le-a solicitat', a declarat o sursă din interiorul Băncii centrale a Greciei fără a dezvălui despre ce sumă este vorba. Însă, potrivit unei alte surse, plafonul pentru aceste fonduri de urgenţă a fost majorat cu cinci miliarde de euro. Săptămâna trecută acest plafon a fost fixat la 60 de miliarde de euro.

În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE) însă creşterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.

Separat, Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat că absenţa unui acord cu privire la planul de asistenţă a Greciei nu înseamnă automat că va fi suspendată furnizarea de lichidităţi în regim de urgenţă pentru băncile greceşti. Nowotny a mai spus că programul ELA este supus unor revizuiri periodice iar următoarea decizie va fi luată la următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE.

AGERPRES