România ocupă locul trei în clasamentul mondial al consumului de bere pe cap de locuitor, conform ANSA. Din nefericire pentru bărbați, în 2021 prețul berii este mai mare decât în 2020, după ce materia primă și energia electrică s-au scumpit enorm.

„În ultimii ani, contextul global a venit cu astfel de presiuni și, desigur, și la nivel european. Pandemiei de coronavirus i s-au adăugat și alte crize, cum ar fi criza de energie electrică și de gaze, costurile crescute de materie primă reprezintă o problemă și în industria berii și, de asemenea, și schimbările climatice care au dus la o producție mai mică la malț, la nivel mondial și acesta s-a transformat într-o creștere la costul de materie primă pe acest tip de ingredient”, a explicat Julia Leferman – directorul general Berarii României.

Scumpirile actuale afectează grav producătorii de bere

De asemenea, producția de bere este afectată și de scumpirile din transport. De altfel, producătorii de bere sunt afectați și de costurile operaționale, logistică și distribuție, care cresc continuu.

„Nu în ultimul rând, exită o presiune și din zona transportului, berea este un produs greu de transportat, voluminos și de aceea creșterea prețului petrolului va antrena o presiune și mai mare și pe această zonă, în ceea ce privește costurile operaționale, logistică, transport și distribuție. La final, decizia creșterii de preț aparține fiecărui producător și ține de politica comercială a fiecărei companii”, a adăugat Julia Leferman.

Evenimentele din vară i-ar putea salva pe producătorii de bere

Deși situația actuală pare dezastruază, producătorii de bere rămân optimiști și speră ca vara lui 2022 să aducă anularea restricțiilor împotriva COVID-19 și pornirea marilor evenimente, care vor încuraja consumul de bere.

„Din punct de vedere al consumului, România se situează pe poziția a 7-a la volumul pieței europene, iar perspectivele pentru anul acesta sigur că ni le dorim optimiste, în condițiile în care apropiatul sfârșit al pandemiei de care se discută din ce în ce mai mult, poate aduce și sperăm să aducă ridicarea tuturor restricțiilor, inclusiv pentru ceea ce privește operatorii economici de pe canalul HoReCa, de asemenea, mai multă libertate de organizare a evenimentelor de tipul concerte, festivaluri, toate acestea fiind ocazii foarte importante de consum pentru piața berii.”, a spus Julia Leferman pentru Antena 3.