În replică, Karlheinz Essl a anunţat că bauMax a decis să se retragă din Turcia şi să închidă cele şapte magazine ale sale din această ţară, adăugând că o retragere de pe alte pieţe din Europa de Est este analizată în continuare.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Viena au anunţat că sunt pregătite să preia colecţia de artă dacă va fi necesar pentru a salva locurile de muncă însă până la urmă miniştrii au decis că bauMax va putea ajunge la un acord cu creditorii.

'Nu va avea loc o achiziţie de către stat', a declarat ministrul austriac al Culturii, Josef Ostermayer, la sfârşitul unor discuţii îndelungate între Karlheinz Essl, băncile creditoare şi miniştrii Muncii şi Culturii. 'A fost tras un semnal de alarmă şi am încercat să construim o punte. Suntem încrezători că rezultatul va fi unul pozitiv', a mai spus Ostermayer.

bauMax are aproximativ 9.000 de angajaţi, dintre care 4.000 numai în Austria, şi în prezent încearcă să-şi restructureze datoriile după o expansiune ambiţioasă în Europa de Est şi Turcia.

Colecţia de artă modernă a lui Karlheinz Essl, compusă din peste 7.000 de obiecte de artă printre care lucrări de Oskar Kokoschka, Franz West şi Hermann Nitsch, este evaluată la maxim 250 de milioane de euro însă criticii susţin că statul austriac ar putea cheltui aceşti bani pe alte proiecte.

Salvarea locurilor de muncă este o prioritate politică în Austria, ţară care are cea mai redusă rată a şomajului din Uniunea Europeană. Însă la conferinţa de presă prilejuită de anunţarea deciziei Ministrul Afacerilor Sociale, Rudolf Hundstorfer a spus: 'avem şi noi limitele noastre'.

În prezent, bauMax are 158 de magazine în nouă ţări, dintre care 66 de locaţii în Austria, 24 în Cehia, 14 în Slovacia, 15 în Ungaria, patru în Slovenia, şapte în Croaţia, 15 în România, opt în Bulgaria şi şapte în Turcia.

În 2012 (ultimul an pentru care există date disponibile), pierderile grupului bauMax s-au dublat până la 126 milioane de euro, de la 47,2 milioane euro în 2011, din cauza situaţiei dificile de pe pieţele din Europa de Est. AGERPRES