Preşedintele Traian Băsescu a afirmat la manifestările organizate de Ziua Marinei la Constanţa,că şi-ar dori foarte mult ca dificultăţile de moment generate de criza economică şi financiară să fie trecute în solidaritate şi în decenţă, fără încercarea unora de a deveni privilegiaţi ai crizei în sensul că nu pot fi atinşi pentru că au o meserie sau alta.

‘Ştiu că vremurile prin care trecem astăzi nu sunt vremuri uşoare. Sunt vremuri generate de criza economică, vremuri care însă nu ne vor supune, ci le vom supune noi. Semnele redresării au apărut odată cu publicarea cifrelor economice pentru trimestrul doi. Reuşim să înregistrăm o uşoară creştere economică, dar încă avem un drum lung de parcurs pentru ca România să cureţe balastul cheltuielilor bugetare excesive în raport cu veniturile pe care economia românească le asigură. Vom trece acest moment şi mi-aş dori mult ca dificultăţile de moment să fie trecute în solidaritate, în decenţă şi fără încercarea unora de a deveni privilegiaţi ai crizei, de a fi aceia care nu pot fi atinşi pentru că au o meserie sau alta’, a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu subliniat că la fel cum militarii forţelor navale române au acceptat sacrificiile generate de criză, la fel ar trebui să facă fiecare român.

‘Aş spune că am avut onoarea să ştiu ce înseamnă solidaritatea marinarilor. În faţa pericolelor, fie că e vorba de furtună, fie că e vorba de incendiu la bord, fie că e vorba de trecerea navei prin zone de război, toţi sunt egali. Toţi au sentimenul că depind unul de celălalt. Nici comandantul, nici motoristul, nici marinarul, nici ospătarul de la bord nu cer privilegii, toţi sunt conştienţi că numai împreună pot trece de dificultăţi. Sunt conştienţi că numai solidaritatea este aceea care îi poate aduce înapoi acasă la familiile lor. Toţi sunt conştienţi că au datoria solidarităţii pentru mândria tricolorului pe care îl arborează la catarg’, a exemplificat Traian Băsescu.

Şeful statului a accentuat asupra faptului că în aceste momente de dificultate economică România trebuie să fie şi este solidară în primul rând cu ea însăşi.


Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul II 2010 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2010 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2009, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,5% pe seria brută şi cu 0,6% pe seria ajustată sezonier. 

În semestrul I 2010 Produsul intern brut s-a redus cu 1,5%, comparativ cu semestrul I 2009, atât pe serie brută cât şi pe seria ajustată sezonier.

SURSA: Agerpres