Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este momentul ca firmele româneşti să se implice în procesul de reconstrucţie a Irak-ului, România având „cel puţin drepturi morale” în acest sens.

„Irak-ul are nevoie de un proces îndelungat şi consistent de reconstrucţie. Ar fi păcat ca firmele româneşti să nu intre pe această poartă deschisă, pentru că participarea timp de 6 ani a trupelor româneşti în procesul de pacificare a Irak-ului, ne dă în mod categoric cel puţin nişte drepturi morale”, a spus preşedintele.

El a adăugat că acesta va fi unul dintre subiectele pe care le va aborda în discuţiile pe care le va avea, în această după-amiază, în compania preşedintelui şi a premierului irakieni.

Misiuni economice ale companiilor care vor să lucreze la reconstrucţia Irak-ului

Băsescu a mai spus că este de datoria sa este să creeze premisele intrării firmelor româneşti în acest proces de reconstrucţie şi că vor fi organizate misiuni economice ale companiilor care vor să se implice în reconstrucţia Irak-ului. „Importantă e stabilirea principiului ca firmele româneşti să se implice în reconstrucţia Irakului”, a conchis preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu a sosit la Tallil, în Irak, pentru a participa la ceremonialul de încheiere a misiunii militarilor români, şeful statului având programată şi o întrevedere cu preşedintele irakian, Jalal Talabani. Băsescu este însoţit de ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, şi de şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin.

SURSA: Mediafax