‘Vă mulţumesc foarte mult pentru susţinerea constantă arătată de Austria cu privire la problemele pe care le avem în interiorul UE, fie că vorbim despre Schengen sau despre MCV. (…) În România, toată lumea vorbeşte despre ce ne cere Comisia, dar în realitate trebuie să ne îndeplinim toate obligaţiile asumate în Tratatul de aderare. Noi am cerut să fim înăuntru. Iar condiţiile sunt bine ştiute de către politicieni, chiar dacă de multe ori, din cauza populismului, condamnăm Bruxelles-ul. În realitate, nu ne îndeplinim angajamentele în privinţa MCV, în ultima perioadă şi a statului de drept’, a spus Băsescu, la începutul întrevederii.

La rândul său, Spindelegger a subliniat că investitorii austrieci sunt foarte încântaţi de România.

În context, Băsescu a evidenţiat faptul că România a reuşit să aibă anul acesta o ‘creştere pozitivă’, mai mică decât cea de anul trecut, dar importantă în contextul în care agricultura a fost afectată de vremea nefavorabilă.

Traian Băsescu a vorbit şi despre importanţa unei discuţii despre resursele descoperite în Marea Neagră.

‘Ambele guverne cunosc despre resursele din Marea Neagră. La un moment dat, va trebui să discutăm, pentru că, potrivit estimărilor noastre, strategia energetică în regiune poate fi schimbată, datorită OMV Petrom şi datorită resurselor care au fost descoperite la Marea Neagră’, a afirmat Băsescu.

El a mai spus că prospectările în zonă vor continua şi că, cel mai probabil, vor trebui gândite proiecte alternative.

La remarca vicecancelarului austriac că a auzit faptul că uneori preşedintele a fost critic în legătură cu acest subiect, Băsescu a replicat că nu a criticat investiţiile, ci creşterea preţurilor la energie.
SURSA: Agerpres