“Duminică seara eu am avut discutia cu FMI, acum o săptămâna. Se stabiliseră toate criteriile principale, toate obiectivele. Nu aveam nimic de reproșat. Lucrurile au evoluat negativ luni dimineață, când prima vizita a FMI a fost la BNR, apoi la Guvern. Am aflat de la FMI că a fost o solicitare oficială a BNR și a Guvernului – electoRATA. Artizan a fost Florin Gerogescu, prim-viceguvernatorul BNR. Reacția mea a fost legată de altceva: goana lui Victor Ponta de a subordona tot”, a spus președintele României.

Conform șefului statului, în anii grei de criză care s-a abătut asupra României, BNR a fost o instituție independentă fără să-i spună ceva ce să facă.
 
“Nu vreau ca BNR să ajungă la cheremul Guvernului. Electorata nu ascunde altceva decât populism. Prim-viceguvernatorul BNR (Florin Georgescu – n.r.) a lucrat la o măsură cu caracter electoral. Se poate întâmpla o dată, dar n-aș vrea să se întâmple și a doua oară, a treia oară. N-aș vrea să dea telefon premierul la BNR să bage niște lei în piață că are nevoie de inflație. Esențial este să nu se treacă la un sistem în care BNR execută dispozițiile Guvernului. BNR e indepedentă”, a precizat Băsescu.

 

BNR neagă paternitatea "electoratei" însă nu neagă implicarea primviceguvernatorului Florin Georgescu

 

Este pentru a doua când președintele Traian Băsescu vorbește despre faptul că ideea reducerii la jumătate a ratelor pentru persoanele cu venituri sub salariul mediu pe economie a venit de la BNR. De această dată președintele a intrat în detalii spunând că cel care a inițiat și susținut măsura este primviceguvernatorul Florin Georgescu, fost șef al actualului ministru al bugetului Liviu Voinea și cunoscut pentru orientarea sa de stânga. Într-un comunicat de săptămâna trecută, banca centrală arată că  electorata a fost concepută, inițiată și dezvoltată de ministrul Voinea" însă nu vorbește despre posibilul ajutor dat de primviceguvernatorul Georgescu. Detalii AICI 

 

 

Nota de fundamentare a legii care promovează electorata "miroase" a BNR

 

Nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă privind restructurarea creditelor are un conţinut care aminteşte mai degrabă de rapoartele BNR decât de notele de fundamentare publicate de Finanţe, iar surse oficiale susţin că la proiect a lucrat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, susține Mediafax. 

"Proiectul de ordonanţă este rezultatul unei colaborări între fostul ministru al Finanţelor Florin Georgescu, actual prim-viceguvernator al BNR, şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a fost subalternul lui Georgescu. În acest sens, BNR a avut o implicare mai mare, dincolo de datele statistice puse la dispoziţie şi evaluarea impactului. Proiectul de notă de fundamentare reflectă vizibil că a fost lucrat chiar la banca centrală", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit sursei citate, nu doar informaţiile din text dovedesc că proiectul a fost scris de specialişti ai băncii centrale, dar şi structura, frazeologia şi elemente de scriere arată că documentul este redactat în interiorul sau cu sprijinul BNR.

Ponta ne trimite la domnitori

 

Afirmațiilor inițiale ale președintelui, privind strânsa legătură dintre BNR și guvernarea USL, primul ministru Ponta a ales să le dea un răspuns aluziv, cu trimiteri istorice. " Suntem toţi aici, unde a scuipat boierul", a spus Ponta la o conferință desfășurată la banca centrală. Detalii AICI

 

 

“Nu știu de ce avem întârziere la testele de stres”

Președintele Traian Băsescu a menționat și faptul că România înregistrează o întârziere în ceea ce privește testele de stres la bănci, iar autoritățile implicate nu au făcut niciun pas referitor la Uniunea bancară.

“Mai am un argument care ma îngrijorează: România pentru a nu fi decuplată de statele euro a fost printre statele în avangarda aranjamentelor ca ceea ce se stabilește pentru statele euro să fie valabil și pentru cele non-euro. De aceea am declarat la Consiliul European din iulie 2013 că România vrea să facă parte din Uniunea Bancară. Nici până acum nu s-a mișcat ceva important, nu a venit acțiunea BNR și a guvernului care să spună <>. Măcar notificarea scrisă trebuia făcută”, a atras atenția președintele României.

“Sigur, aici există un risc – rog bancherii să mă scuze – când intri în Uniunea Bancară. Anul acesta au început testele de stres la bănci, pentru a constata stabilitatea băncilor. Nu știu de ce avem această întârziere”, a adăugat Traian Băsescu.

Știre în curs de actualizare