"Schema în cauză se bazează, în esenţa ei, pe măsuri fiscale, fiind concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, domnul Liviu Voinea. Semnificativ, în acest sens, este faptul că întreaga motivaţie a acestei măsuri a făcut obiectul unui articol publicat recent pe site-ul Financial Times sub semnătura domnului Voinea.", spun cei de BNR. Banca Națională mai anunță că a fost consultată în legătură cu respectivul proiect doar în timpul negocierilor cu tripleta de creditori externi ai României adică FMI, Banca Mondială și Comisi Europeană. 

 

Băsescu: Ideea "electoratei" a plecat de la BNR

 

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că ideea 'electoratei' a plecat de la Banca Naţională a României, menţionând că BNR ar trebui să părăsească 'linia de a fi controlată de un Guvern corupt'.

'Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni, cu echipa de la BNR, pentru electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în pregătirea unui astfel de program, pentru că el este un fals, este o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea, dar şi pentru ceilalţi români. Am verificat şi, într-adevăr, ideea a plecat de la BNR. Aşa că, nu aş mai vrea să-l văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR explicându-ne cum BNR nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase', a declarat Băsescu, marţi, la B1 TV.

El a susţinut că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar trebui să spună în mod public dacă a minţit premierul Victor Ponta când a spus că a făcut referire la implicarea Băncii Naţionale în privinţa 'electoratei'.

 

Ponta despre BNR: Suntem toți aici, unde a scuipat boierul

"Ca un personaj colectiv din Moș Ion Roată, noi toți suntem aici, unde a scuipat boierul, pentru a sprijini o instituție care asigură stabilitatea financiară a țării", a declarat Victor Ponta, în cadrul unui eveniment ce are loc la Banca Naţională a României (BNR)  făcând aluzie la declarațiile de ieri ale președintelui Băsescu. 

 

Nota de fundamentare a legii care promovează electorata "miroase" a BNR

 

Nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă privind restructurarea creditelor are un conţinut care aminteşte mai degrabă de rapoartele BNR decât de notele de fundamentare publicate de Finanţe, iar surse oficiale susţin că la proiect a lucrat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, susține Mediafax. 

"Proiectul de ordonanţă este rezultatul unei colaborări între fostul ministru al Finanţelor Florin Georgescu, actual prim-viceguvernator al BNR, şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a fost subalternul lui Georgescu. În acest sens, BNR a avut o implicare mai mare, dincolo de datele statistice puse la dispoziţie şi evaluarea impactului. Proiectul de notă de fundamentare reflectă vizibil că a fost lucrat chiar la banca centrală", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit sursei citate, nu doar informaţiile din text dovedesc că proiectul a fost scris de specialişti ai băncii centrale, dar şi structura, frazeologia şi elemente de scriere arată că documentul este redactat în interiorul sau cu sprijinul BNR.

 

 

Te-ar putea interesa și: