„Ce s-a făcut până acum a fost prost. Marii furnizori de arierate sunt companiile de stat. România nu poate deveni eficientă dacă alături de sectorul privat nu se aliniază şi un sector de stat eficient. Mariile regii din România au beneficiat de un sistem politizat şi prost. Nu numai că nu fac profit, dar nu îşi plătesc nici furnizorii. Dacă vedem că a mers prost în acest sistem, propunerea a fost să încercăm să privatizăm managementul.
Să spunem că nu ne convine să privatizăm compania. De exemplu, Hidroelectrica. Dacă ar fi fost manageri privaţi, mai existau contractele pentru baieţii deştepţi? Totul se face pe consultanţă externă, dacă şi consultanţa externă este coruptă nu mai este nimic de făcut. Managerul privat va avea şi veniturile conforme cu performanţa companiei”, a spus şeful statului în cadrul unui interviu la postul public de radio.
Companiile au avut şi au un management politizat şi din această cauză sunt atâtea probleme. „Statul nu prea are datorii către companiile de stat, arieratele statului la finele lui iunie erau de 133 milioane lei. Niciodată statul nu a fost atât de puţin dator la companii. Marea problema este că aceste regii au avut şi au management politizat, nu de acum, vine din istorie. Ştiu sigur că ministrul Economiei a fost felicitat de delegaţia FMI pentru că a trecut deja la nişte programe de restructurare. El a cerut deja regiilor să-şi reducă din costuri. Este greu de spus când vor fi plătite aceste arierate”, a arătat Băsescu.
Va rămâne o amintire faptul că Guvernul scoate din dificultate orice companie
El nu a exclus posibilitatea ca unele din aceste regii de stat să fie lăsate să intre în faliment. „Guvernul nu are posibilitatea să plătească datoriile şi va trebui creată posibilitatea ca firmele să vină la masa credală şi din vânzarea activelor de stat să-şi plătească datoriile. Nu mai putem tolera cangrene în economie.
Va rămâne o amintire faptul că Guvernul scoate din dificultate orice companie. Nu trebuie să ne gândim la o companie cum e calea ferată, care are pierderi în toată Europa. Dar vor fi companii de stat care vor fi lăsate să intre în faliment. Finanţarea acestora se face cu bani de la pensionari, de la bugetari, nu se face cu bani tipăriţi.
Ştiti ce nu realizaţi, foarte mulţi? Că statul nu mai e cel dinainte de 1989. Dacă o companie de stat nu-şi plăteşte furnizorii, de unde să luăm banii? De la pensii? Furnizorii care nu şi-au încasat banii vor cere falimentul regiilor şi vor fi lăsate să intre in faliment. Anul acesta împrumutăm 6 miliarde euro. Vreţi să ne apucăm să plătim şi datoriile companiilor de stat? Nu. Vor intra în faliment”, a conchis Băsescu.