„Există riscul să împingem ţara într-un derapaj, dacă nu reuşim să trecem legile ce reprezintă condiţionalităţi pentru eliberarea următoarei tranşe din împrumutul extern, în ianuarie. Board-ul FMI este programat pe 7 ianuarie”, a spus Băsescu la începutul consultărilor cu partidele din Coaliţie.
El a mai arătat că speră ca partidele din opoziţie să vină totuşi la discuţii. „Sper ca soluţia alternativă pe care am propus-o partidelor din opoziţie să găsească ecouri şi ele să vină la ora 17:00 la consultări”, a spus Băsescu.
El a muţumit politicienilor pentru că şi-au asumat măsuri dificile şi a atras atenţia că nimeni nu va tolera ca România să nu-şi respecte angajamentele asumate.
"Am semnale indiscutabile că nimeni nu va tolera o intrare în zona gri a capacităţii României de a-şi respecta angajamentele şi de a merge pe drumul consolidării fiscale pe care a pornit, iar, din acest punct de vedere, vă mulţumesc tuturor pentru ceea ce v-aţi asumat.
V-aţi asumat proiecte de legi şi legi extrem de dificile care vă aduc de multe ori insatisfacţia neacceptării lor de către populaţie, dar care erau absolut necesare pentru a preveni o intrare a României într-o zonă de derapaj economic şi financiar extrem de dificilă”, a adăugat Băsescu.