Calendarul întâlnirilor

Vizita preşedintelui Traian Băsescu în SUA are o puternică componentă strategică şi-militară. În afară de întâlnirea cu Barack Obama, care va fi elementul de imagine al vizitei, în cele 12 ore petrecute la Washington, preşedintele are câteva întâlniri extrem de importante pe "axa" Casa Albă-Departamentul de Stat-Pentagon-CIA. Din acest motiv, Traian Băsescu este însoţit în SUA de directorul SRI, George Maior, de cel al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, de ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea şi, nu în ultimul rând, de ministrul Afacerilor Externe.

Teodor Baconschi este cel care va semna alături de omologul său american, Hillary Clinton, Acordul privind scutul antirachetă.

Două sunt obiectivele principale ale aceste deplasări făcute de Traian Băsescu la Washington. În afară de Acordul privind scutul, al doilea punct important este definirea Parteneriatului Strategic România-SUA. Aici este aşteptată fotografia cu strângerea de mâini între preşedintele american şi cel român.

Primul punct oficial în programul preşedintelui Traian Băsescu este la Casa Albă. Şeful statului va avea o întrevedere cu vicepreşedintele SUA Joe Biden pentru a pune la punct ultimele “virgule" ale Acordului privind scutul antirachetă înainte ca acesta să fie semnat de şefii diplomaţiilor română şi americană la Departamentul de Stat. Întrevederea cu Biden va avea loc în jurul orei 16, ora României.