"Nu există o soluţie unică pentru toţi, trebuie ţinut cont de situaţia proprie a fiecărei ţări în materie de consolidare bugetară", a subliniat Barroso, însă
"ţările sub un program de ajutor nu au alternativă" la consolidarea bugetară, în caz contrar riscând "intrarea dezordonată în incapacitate de plată, ceea ce nu este o soluţie", a declarat Barroso, ca răspuns la o întrebare despre situaţia din Grecia.

"Ar fi complet iresponsabil să le spunem acestor ţări să încerce să relanseze creşterea prin adâncirea deficitului. Într-un astfel de caz, aceste ţări ar plăti dobânzi mult mai ridicate", a explicat el. "Ar fi demagogic şi nu ar fi serios să le spunem că îşi pot relaxa eforturile de consolidare bugetară", a continuat Barroso.

Preşedintele CE a recunoscut în acelaşi timp că "un nou consens este pe cale de a se forma pentru a combina consolidarea cu creşterea (…) Este adevărat că dezbaterea din Franţa şi din Grecia a pus accent pe această necesitate urgentă", a mai spus el.

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a reafirmat luni că pactul de stabilitate şi creştere nu impune o regulă uniformă pentru toţi şi că acesta ar permite o diferenţiere între state în funcţie de condiţiile macroeconomice, lăsând de înţeles că Bruxelles-ul şi-ar putea relaxa poziţia asupra unor eventuale derapaje bugetare în anumite ţări.
Sursa: Agerpres