"Pentru populaţia greacă ar fi un dezastru. Ştim ce s-a întâmplat cu populaţiile din America de Sud, când au ajuns în stare de faliment", a explicat Barroso. "Mai mult, ar fi pentru prima dată când ne-am confrunta cu un default cu consecinţe grele, într-o ţară membră a unei uniuni monetare, care ar avea efecte asupra altor ţări membre ale zonei euro şi ar provoca un efect de domino", a adăugat şeful executivului european.

"Şi probabil că am fi nevoiţi să ne sporim ajutoarele acordate altor ţări din zona euro dacă Grecia va ieşi din aceasta", a estimat el, arătându-se totuşi încrezător în capacitatea statului elen de a surmonta criza.

Pe de altă parte, preşedintele CE, aflat în vizită la Viena, nu vede nicio altă alternativă pentru eforturi economice enorme. "Vedem bineînţeles că programele de austeritate declanşează o recesiune". Însă, în opinia sa, acestea sunt utile pentru ca Grecia să regăsească o nouă competitivitate. "Un default ar conduce la o degradare a climatului pentru investiţii. Şi atunci nu am mai avea creştere şi nici relansare", a conchis el.
Sursa: Agerpres