INSCOP: Regele Charles, liderul internațional în care românii au cea mai mare încredere
Potrivit cercetării INSCOP realizate în perioada 20–26 iunie 2025, Regele Charles este liderul internațional în care românii au cea mai mare încredere. Aproximativ 45,5% dintre respondenți au declarat că au „destul de multă” sau „foarte multă” încredere în suveranul britanic.
Notorietatea acestuia se ridică la peste 90%, ceea ce arată o recunoaștere generală, indiferent de regiune sau vârstă.
Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a explicat că Regele Charles are o susținere „echilibrată politic”, deși nivelul de încredere scade vizibil în rândul tinerilor.
Cei mai încrezători în monarhul britanic sunt votanții PNL și USR, bărbații, persoanele în vârstă și locuitorii din orașele mici, mai ales cei cu educație superioară.
Doar unul din 10 români au încredere în Donald Trump
Președintele american Donald Trump se află pe locul al doilea, cu 30,5% încredere, în creștere față de măsurătorile anterioare. Notorietatea sa atinge 96,2%, iar susținerea vine în special din rândul electoratului AUR, al persoanelor peste 60 de ani și din zonele rurale. De asemenea, utilizatorii TikTok și cei cu educație medie manifestă o mai mare încredere în liderul de la Washington.
Conform INSCOP, Trump, alături de Vladimir Putin, este unul dintre puținii lideri internaționali ale căror scoruri de încredere sunt în ascensiune, în contrast cu scăderea încrederii în liderii pro-europeni.
Polarizare geopolitică între Macron, Sandu și Putin
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, se situează pe locul al treilea cu 28,7% încredere, urmată de Emmanuel Macron, președintele Franței, cu 26,3%. Ambii beneficiază de sprijin predominant din partea electoratului pro-european: locuitorii din București, cei cu educație superioară și votanții PNL sau USR.
În schimb, nivelul de încredere scade considerabil în rândul populației din mediul rural și al votanților AUR. INSCOP remarcă faptul că Sandu și Macron sunt liderii care provoacă cele mai mari polarizări între elitele urbane și restul populației.
În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, acesta înregistrează un nivel de încredere de 15,6%, la o notorietate de 99,3%. Electoratul AUR manifestă o încredere dublă față de media generală, iar această încredere este de trei până la patru ori mai mare decât cea a alegătorilor USR, PNL și PSD. Cei care îl susțin pe liderul de la Kremlin sunt predominant bărbați, cu vârste între 30 și 44 de ani, provenind din mediul rural și activi pe TikTok.

Divizare între orașe pro-occidentale și sate tradiționaliste
Remus Ștefureac a concluzionat că datele reflectă o polarizare geopolitică semnificativă în România. În timp ce marile orașe și electoratul educat susțin ferm liderii occidentali, segmentele rurale, mai conservatoare, manifestă simpatii crescânde față de Donald Trump și chiar Vladimir Putin.
„Încrederea în liderii occidentali (Regele Charles, Sandu, Macron) este în scădere, comparativ cu măsurătoarea din martie 2024, adică înainte de criza provocată de anularea alegerilor prezidențiale. Susținerea lor este concentrată în urbanul educat și în rândul votanților partidelor cu profil pro-occidental (în special USR și PNL), dar mult mai slabă în rândul votanților AUR.
Donald Trump și Vladimir Putin sunt singurii care câștigă încredere, susținerea lor venind din mediul rural, segmente cu educație scăzută și electoratul AUR. Regele Charles rămâne liderul cu cea mai echilibrată susținere politică, însă are un nivel de încredere semnificativ mai scăzut în rândul tinerilor.
Maia Sandu și Emmanuel Macron provoacă cele mai mari polarizări între elitele urbane și restul populației, fiind puternic respinși în rural și mai ales de electoratul AUR, pe fondul poziționărilor electorale ale liderului formațiunii.
Pe ansamblu, datele arată o polarizare geopolitică în România între orientarea pro-occidentală a centrelor urbane și simpatiile anti-sistem ale unor segmente rurale și tradiționaliste, influențate de retorica electorală a AUR, ai căror alegători manifestă un nivel de încredere în Vladimir Putin dublu, comparativ cu media populației și de trei sau chiar 4 ori mai mare, comparativ cu votanții PSD, PNL și USR”, transmite Remus Ștefureac, director INSCOP Research, potrivit informat.ro.