Luni dimineaţa, la bursa ICE Futures cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a crescut cu aproximativ 5%, ajungând la 56,94 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude a urcat cu 4,8%, la 53,98 dolari. 

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi o serie de state producătoare din afara cartelului au ajuns sâmbătă la primul lor acord de după 2001 de reducere a producţiei de ţiţei cu circa 2% pe plan global, care să ducă la o majorare a preţului hidrocarburilor. 

Arabia Saudită, liderul OPEC şi cel mai mare producător global, a anunţat că ar putea reduce şi mai mult producţia de ţiţei. În 30 noiembrie, statele membre ale OPEC au ajuns la un acord pentru a-şi reduce producţia cu 1,2 milioane barili pe zi începând din luna ianuarie 2017, aceasta urmând să fie prima scădere a producţiei decisă de OPEC în ultimii opt ani. 

Dacă aceste reduceri sunt realizate, cotaţia barilului de ţiţei ar putea depăşi 65 de dolari până în mai, când e programată viitoarea reuniune OPEC, a afirmat Sushant Gupta, director în cadrul Wood Mackenzie Ltd. în Singapore. 

De la mijlocul lui 2014, cotaţia barilului de petrol s-a înjumătăţit din cauza supraproducţiei. Agerpres

Te-ar putea interesa și: