Bărbaţii acceptă cereri de prietenie de la necunoscuţi, îşi publică locaţia, ignoră setările şi politicile de confidenţialitate şi permit accesul liber al necunoscuţilor în conturile lor mult mai repede decât femeile. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu Bitdefender, realizat pe un eşantion de 1649 de bărbaţi şi femei din Marea Britanie şi SUA.

Acest gen de comportament riscant permite accesul persoanelor rău intenţionate la o mulţime de date personale, ce pot fi folosite pentru lansarea unor atacuri spam foarte bine targetate, favorizează furturile de identitate şi alte atacuri virtuale. Totodată, creşte riscul de a primi linkuri ce fac trimitere către pagini infectate. Toţi respondenţii aveau instalate softuri de securitate a datelor, ceea ce denotă un anumit nivel de conştientizare în ceea priveşte riscurile de securitate în mediul online.

Rezultatele studiului arată că 64.2% dintre femei resping cererile de prietenie de la străini pe reţelele sociale, în timp ce doar 55.4% dintre bărbaţi iau această măsură. Aproximativ 24,5% dintre bărbaţi nu restricţionează străinilor accesul la profilele lor online, comparativ cu 16% dintre femei. Totodată, 25,6% dintre bărbaţi fac public locul în care se află, în timp ce 21.8% dintre femei fac acest lucru.

Datele au arătat, de asemenea, că bărbaţii din SUA adoptă un comportament mai riscant în mediul online decât bărbaţii din Marea Britanie. O altă concluzie importantă a studiului este aceea că precauţia pe reţelele sociale creşte proporţional cu vârsta respondenţilor.

"Bărbaţii se expun riscurilor în mediul online într-o măsură mai mare decât femeile, în special când vine vorba de acceptarea cererilor de prietenie de la  persoane necunoscute", a declarat George Petre, Bitdefender Senior Social Media Security Researcher. "Partea bună a lucrurilor este faptul că doar un sfert dintre utilizatori sunt dispuşi să împărtăşească locaţia lor pe reţelele sociale. Cu toate acestea, cele mai multe aplicaţii, în special cele pentru telefoane mobile, sunt concepute astfel încât permit implicit accesul la această informaţie, lucru care duce la situaţii jenante sau cu adevărat periculoase", a continuat acesta.