"Administraţia mea furnizează noi linii pentru a facilita afacerilor americane furnizarea de software şi servicii Iranului care vor face mai uşor accesul poporului iranian la internet", a declarat Obama într-un mesaj video adresat poporului iranian cu prilejul Noului An persan.

Barack Obama a afirmat de asemenea că nu există "nici un motiv" să vadă ţara sa şi Iranul dezbinate, reafirmând apelul său la regimul islamic de a-şi respecta obligaţiile nucleare. Preşedintele american a reafirmat de asemenea că "dacă guvernul iranian urmează o cale responsabilă, va fi din nou primit în cadrul comunităţii internaţionale".

"Nu există nici un motiv ca SUA şi Iranul să fie dezbinate. Aici în SUA, americanii de origine iraniană prosperă şi contribuie enorm la cultura noastră’, a menţionat Barack Obama în această înregistrare video în care critică restricţiile impuse libertăţilor în Iran, în special pe cele referitoare la accesul liber la internet.

‘În acest an, o producţie iraniană, "A Separation", a obţinut Oscarul pentru cel mai bun film străin’, a amintit liderul de la Casa Albă. "Puşcaşii noştri marini au luptat împotriva pericolului pirateriei şi chiar au salvat iranieni care au fost luaţi ostatici", a menţionat el.

"Şi cu Facebook şi Twitter, telefoane portabile şi internet, cetăţenii noştri utilizează aceleaşi mijloace pentru a vorbi şi a-şi îmbogăţi vieţile", a subliniat Barack Obama. "Din ce în ce mai mult, iranienii sunt privaţi de libertăţile lor fundamentale de a accede la informaţii pe care le doresc. Guvernul iranian bruiază semnale de satelit pentru a împiedica difuzarea de emisiuni de radio şi televiziune", a remarcat preşedintele american.

În aluzie la revoltele care s-au produs în lumea arabo-musulmană de la începutul anului 2011 şi a căror dezvoltare a fost în parte atribuită utilizării reţelelor sociale de internet, Barack Obama a afirmat că "reprimarea ideilor nu înseamnă niciodată că acestea vor dispărea".
Sursa: Agerpres