Liderul de la Casa Albă a precizat că are nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord de liber schimb cu Coreea de Sud. El a adăugat că nu este interesat să facă un anunţ în acest sens doar pentru a da un semnal de succes şi a menţionat că este de părere că un astfel de acord trebuie să fie unul câştigător pentru SUA.

În ceea ce priveşte starea economiei mondiale, Obama a spus că deşi s-au înregistrat ameliorări într-o serie de zone, el şi alţi lideri recunosc că ‘progresele nu au intervenit suficient de repede’, în special în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă.

"Avem o relansare economică", a răspuns Obama când a fost întrebat despre rata mare a şomajului din SUA.

"Aceasta trebuie însă să fie grăbită. Guvernul nu poate reangaja opt milioane de oameni. Acest lucru trebuie făcut de sectorul privat", a adăugat preşedintele SUA.

Barack Obama a respins sugestiile că poziţia sa de pe scena mondială a fost slăbită de înfrângerea suferită în alegerile de la 2 noiembrie şi a subliniat că liderii din întreaga lume, şi în special din Asia, sunt nerăbdători să colaboreze cu SUA în chestiuni economice şi de securitate.

În ceea ce priveşte diferendul cu China în privinţa a ceea ce SUA consideră o practică incorectă de subevaluare a monedei, Obama a precizat: ‘Este subevaluată. Şi China cheltuie enorm de mulţi bani pentru a interveni în piaţă şi a o menţine subevaluată’.

Preşedintele american a declarat însă că speră ca Beijingul să facă în curând progrese în influenţarea de către piaţă a cursului monedei sale.

"Este important ca China să realizeze o tranziţie graduală spre un sistem determinat de piaţă" al ratei de schimb a monedei sale, a spus preşedintele american.

Unii parlamentari americani apreciază că yuanul este subevaluat cu între 20% şi 40%, în contextul în care deficitul comercial al ţării este cauzat în principal de dezechilibrul balanţei americane cu China.

De asemenea, liderul american a evitat să pună accentul pe nerealizările summitului G20.

"Munca pe care o depunem aici nu va părea una foarte importantă. Nu va duce întotdeauna la schimbarea lumii. Dar pas cu pas, ceea ce facem este să construim mecanisme şi instituţii internaţionale mai puternice" care vor contribui la stabilizarea economiei mondiale ‘şi vor reduce tensiunile între naţiuni’, a spus Obama.
SURSA: Agerpres