Nu vreau să iau apărarea realizatorului emisiunii Cronica Cârcotaşilor, care după toate faptele prezentate ar fi vinovat pentru producerea accidentului şi îşi merită pedeapsa, oricare ar fi ea, dar eu consider că informaţia legată de reţinerea şefului ANOFM pentru luare de mită a fost uitată prea devreme.

De ce spun asta şi cât de gravă o consider? În primul rând ne arată cât de “bolnav” este acest sistem de stat. În al doilea rând ne putem forma o imagine despre restructurarea aparatului bugetar. În al treilea rând cred că ne putem face o imagine mult mai clară despre criteriile de disponibilizare, chiar dacă este vorba de un caz dintr-o instituţie aparte.

Nu putem totuşi generaliza şi aşa cum prevedea legea trebuie să-i acordăm prezumţia de nevinovăţie. Dar din cele 173.623 de posturi bugetare care au fost restructurate în perioada decembrie 2008  – iulie 2011 oare câte au fost realizate pe bune? Şi chiar dacă să presupunem că au fost făcute corect, numărul actual de 1.225.134 de persoane ne îndreptăţeşte să ne întrebăm dacă avem nevoie de toţi cei rămaşi. Doar atât s-a putut face sau mai e nevoie de restructurări? Acestea sunt doar câteva întrebări la care autorităţile au încercat răspunsuri timide de frica pierderii electoratului, mai ales după tăierea salariilor efectuată în vara anului trecut.

Revenind la Silviu Bian, cel care ţinea în frâu numărul şomerilor, şi ne anunţa lunar că România stă destul de bine, mai ales în ultimele luni când rata şomajului era în scădere continuă, vedem că s-a implicat mai mult decât necesar în reducerea numărului de şomeri sau mai bine spus să nu crească numărul acestora. Cum aşa? Conform datelor prezentate în presă, şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă ar fi luat bani de la angajaţi în schimbul păstrării lor în funcţie. Rămâne de văzut ce va decide instanţa în cazul lui Bian, dar până atunci ne putem aminti cum cataloga el însuşi poporul român: “Noi nu trebuie să privim poporul român ca un popor de academicieni. Avem târfe, bețivi, puturoși câți vreți”.

Acesta nu este nici primul şi probabil nici ultimul caz în care un bugetar ia mită. Dar ne arată cât de putred este acest sistem. Iar însănătoşirea lui ne va lua mult timp, atât de mult încât şomerii de astăzi se vor angaja şi vor intra din nou în şomaj.