Bursele reprezintă un sprijin financiar important pentru elevii din România. Vineri, 18 iulie, este ultima zi în care acestea se acordă conform prevederilor actuale ale legii educației. Din anul școlar viitor, sistemul burselor va fi restructurat, iar sumele și criteriile de acordare vor suferi modificări semnificative. Până atunci însă, elevii primesc în iulie banii cuveniți pentru luna anterioară, conform structurii stabilite de autorități.

Bursele școlare, achitate anticipat în iulie

Bursele sunt calculate lunar în funcție de zilele efective de curs și vacanță. Elevii își primesc bursele astăzi, 18 iulie, deoarece data obișnuită de plată, 20 iulie, cade într-o zi de duminică.

Această plată vine în avans și marchează ultima tranșă acordată conform legii educației Deca–Iohannis. În funcție de numărul zilelor de școală și de examenele susținute, sumele variază considerabil de la caz la caz. Clasele terminale au parte de o distribuire distinctă, ținând cont de datele examenelor naționale.

Elevii de clasa a VIII-a, cu sau fără Evaluarea Națională

Elevii de clasa a VIII-a au burse diferențiate în funcție de participarea la Evaluarea Națională.Cei care au susținut acest examen primesc 450 de lei pentru bursa de merit, la care se adaugă 300 de lei pentru bursele de reziliență și socială.

În plus, pentru perioada până la data de 10 iulie, când au fost afișate rezultatele finale, se mai acordă sume suplimentare: aproximativ 160 de lei pentru merit și 104 lei pentru reziliență. Acestea urmează a fi plătite în luna august.

În schimb, elevii care nu au participat la Evaluare primesc doar 214 lei bursă de merit și 143 lei bursă de reziliență, calculate pentru zilele de curs din iunie.

clasă, elevi, profesor
SURSA FOTO: Dreamstime

Clasa a XII-a: diferențe mari în funcție de Bacalaureat

Elevii din ultimul an de liceu primesc bursele în funcție de participarea la Bacalaureat. Cei care au promovat examenul primesc burse de 450 de lei (merit) și 300 de lei (reziliență/socială). Plata acestora este inclusă în tranșa actuală, care se efectuează astăzi.

Pentru elevii care nu au susținut sau nu au promovat Bacalaureatul, bursele sunt semnificativ mai mici. Aceștia urmează să încaseze doar 106 lei pentru merit și 71 lei pentru reziliență, potrivit datelor transmise de inspectoratele școlare către platforma Edupedu.

Schimbări importante în anul școlar 2025-2026

Sistemul burselor va fi regândit începând cu toamna acestui an. Din septembrie 2025, bursele se vor acorda după criterii noi, în cadrul unui sistem restructurat de Ministerul Educației.

Vor exista trei tipuri principale: burse de merit, burse sociale și burse tehnologice. Noile burse de merit se vor acorda elevilor cu medii peste 9, dar doar celor din primii 15% din fiecare clasă. De asemenea, bursele sociale se vor adresa și unor categorii vulnerabile, inclusiv mamelor minore.

Potrivit ministrului Educației, Daniel David, modificările sunt necesare pentru a aduce mai mult echilibru în sistem și pentru a alinia bursele la obiectivele de performanță educațională.

Cuantumul minim al burselor în forma actuală

Sumele minime pentru burse au fost stabilite de Ministerul Educației.

  • În acest an, bursele de merit sunt în valoare de 450 lei/lună, iar cele de reziliență și sociale, 300 lei/lună.
  • Bursa tehnologică are același cuantum, de 300 lei lunar.
  • Pentru mamele minore, sprijinul financiar ajunge la 700 lei.
  • Bursa de excelență are o structură variabilă, începând de la 700 lei (tip II) și ajungând până la 3.700 lei (tip I), în funcție de categoria din care face parte elevul.