Faptul că iarna este aproape, iar prețul gazelor și energiei vor exploda, îi sperie pe cei mai mulți dintre români.

Românii ar putea ajunge în imposibilitate de plată

Prețurile deja crescute pun probleme , însă Raluca Turcan, ministrul Muncii, susține că românii vor fi ajutați pentru a plăti facturile iarna aceasta.

„Întrucât pe tipuri de energie avem tipuri diferite de referință – și în același timp în funcție de nivelul de venit – compensarea se face invers proporțional, între 10% și 100%.

Pentru un pensionar cu pensia minimă socială, de exemplu, dacă ajutorul de încălzire pe legislația în vigoare era de 100 de lei pe întregul sezon rece, pe Legea consumatorului vulnerabil pe tot anul – sezon rece plus extrasezon – sprijinul din partea statului va fi de peste 600 de lei, deci de șase ori mai mare.

Cei cu veniturile cele mai mici beneficiază de compensarea cea mai mare. Plafonul pe care noi l-am stabilit – încă în discuție – este de 1.450 lei pentru o persoană singură și 810 lei pentru membru de familie. Am avea în total aproximativ 500.000 de gospodării care vor fi sprijinite”, a spus aceasta.

”Iarna care urmează va fi dificilă”

Raluca Turcan își arată regretul fiindcă românii nu au fost pregătiți pentru iarna care va urma și susține că aceste creșteri de prețuri puteau fi anticipate.

”Va fi o iarnă dificilă și îmi pare foarte rău că românii nu au fost pregătiți din timp pentru această perioadă mai dificilă. Aceste creșteri de prețuri – și la alimente, și la facturi – puteau fi anticipate, de aceea noi am și pregătit acest proiect de lege. La energie am avut liberalizarea prețurilor, care trebuia făcută cu 2 ani în urmă”, a mai declarat aceasta.

Românii ar putea plăti la iarnă cele mai mari facturi la gaze naturale

Analizele Asociației Energia Inteligentă indică un preț istoric pentru români – 450 de dolari mia de metri cubi, preț mediu pentru toți consumatorii din România.

Președintele Asociației, Dumitru Chisăliță, a anunțat ca nivelul de sărăcie energetică sau raportul între preț şi salariu ne va duce undeva la nivelul anilor 2010, iar dacă se face o analiză pe ce s-a întâmplat, în 107 ani de zile la consumatorul final în dolari echivalent, este cea mai mare factură care există de când se folosesc şi se vând gaze naturale în România din 1914.