Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a precizat că până la data de 20 februarie, când începe plata efectiv a facturilor la energie, vor fi distribuite cardurile de energie pentru toți beneficiarii.

Cum se pot utiliza cardurile de energie?

„Până în data de 20 februarie, când începe plata efectiv a facturilor la energie, trebuie să distribuim, pentru toţi beneficiarii noştri, acest card de energie, el fiind documentul în baza căruia beneficiarii pot să îşi facă plăţile către furnizorii de energie.

Sunt trei modalităţi de utilizare a lor. Prima modalitate este cea prin prezentare la oficiul postal de care aparţine beneficiarul, cu trei documente şi anume: cartea de identitate, cardul de energie şi factura prin care se reiasă datoria faţă de furnizorul de energie.

A doua modalitate este direct la poştaş, de asemenea, cu cele trei documente pe care le-am menţionat. Şi a treia modalitate, aprobată în şedinţa de Guvern de marţi, este vorba de plata electronică a facturilor la furnizorii de energie.

Respectiv, aici e nevoie de seria cardului de energie şi apoi încărcarea în aplicaţia informatică a Poştei Române a celor trei documente cunoscute deja şi pe care le mai precizez încă o dată: cartea de identitate, cardul de energie şi factura, care, scanate, se încarcă în aplicaţie. „, a transmis Marcel Boloș.

Marcel Boloș, precizări importante privind cardurile de energie

De asemenea, Marcel Boloș a spus ce se întâmplă în situația în care facturile sunt pe numele unei persoane, iar cardul de energie pe numele altei persoane, dar care locuiește sub același acoperiș.

„Dacă locul de consum este acelaşi, respectiv titularul cardului de identitate are acelaşi domiciliu înscris pe cardul de energie cu cel de pe factură de energie, locul de consum este acelaşi, se pot plăti aceste facturi în limita celor 700 de lei. Deci, practic, pot deconta datoriile faţă de furnizorii de energie fără niciun fel de problemă. Repet, este o condiţie ca să fie acelaşi domiciliu de pe cardul de identitate cu locul de consum de pe factura furnizorului de energie.”, a declarat Marcel Boloș.

Totodată, ministrul a precizat că aceste carduri de energie pot fi folosite doar pentru consumul energetic.

„Fac precizarea că nu orice tip de butelie, discutăm de buteliile cu gaz lichefiat pentru încălzirea locuinţelor şi nicidecum pentru buteliile de gătit hrană. Noi discutăm de consumuri energetice şi de compensare a preţului la energie.”, a mai spus Marcel Boloș.

Ajutoarele de stat se pot cumula până la limita de 2000 de lei

Mai mult, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai subliniat că persoanele care primesc pe lângă pensie și ajutor de handicap sau alt ajutor de la stat vor primi cardurile numai dacă veniturile cumulate vor fi sub 2.000 de lei.

„Da, se cumulează aceste venituri. Este important să ajungă sub 2.000 de lei, dar atât cumularea aceasta dacă este o persoană singură, atunci într-adevăr, are efect cumularea şi trebuie respectat plafonul de venit. Dacă înlocuieşte împreună cu alţi co-locatari, se împarte la numărul de co-locatari cu care locuieşte benefiarul nostru şi de asemenea, limita de 2.000 de lei trebuie avută în vedere la eliberare a cardului.”, a menționat Marcel Boloș.