Ionel Dancă, şeful Cancelariei Premierului Orban, a oferit, joi, detalii despre majorările aplicate alocaţiilor copiilor. El spune că acestea au crescut deja, pentru luna ianuarie, cu 3,8%, ca urmare a unui proiect iniţiat de Partidul Naţional Liberal.

“Deja au crescut alocaţiile de la începutul anului, ca urmare a unui alt proiect al PNL, adoptat în sesiunea trecută, de indexare a alocaţiilor cu 100% din rata inflaţiei şi în acest moment această măsură este bugetată în legea asigurărilor sociale de stat.

Pentru luna ianuarie, alocaţiile vor fi deja majorate cu 3,8%. Alocaţiile pentru luna ianuarie se plătesc în luna februarie”, a explicat şeful Cancelariei la Palatul Victoria.

Dublarea alocaţiilor pentru copii a fost amânată

În şedinţa de Guvern de joi, 16 ianuarie, Guvernul a decis să amâne legea privind dublarea alocaţiilor până la 1 august 2020, din cauza lipsei banilor.

Pe 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat dublarea alocaţiilor, care prevedea modificarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, potrivit legii, alocația ajunge la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani (până la 3 ani pentru copiii cu dizabilități) și la 300 de lei pentru cei cu vârste între 2 și 18 ani.