Joi seară, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o scurtă conferinţă de presă. Întrebat de jurnalişti dacă şi-a dorit ca alegerea primarilor în două tururi să fie decisă prin asumarea răspunderii Guvernului şi nu prin ordonanţă de urgenţă, şeful statului a răspuns:

“Astăzi Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea pe modificarea legii alegerii primarilor. Este o alegere foarte potrivită pe care a facut-o Guvernul şi îi sprijin total în acest demers. Este, după părerea mea, calea corectă de alegere a unui primar.

Îi încurajez să meargă mai departe. În foarte puţin timp, documentul va fi trimis la Parlament. Imediat ce va ajunge, eu voi cere Parlamentului să se întrunească în sesiune extraordinară, pentru a discuta această lege.”

Modificările sunt constituţionale, iar deciziile CCR invocate au fost date pe alte speţe

Klaus Iohannis a comentat şi acuzaţiile că astfel de modificări ale legislaţiei electorale ar fi neconstituţionale şi nu ar respecta recomandările Comisiei de la Veneţia:

“Da, este un argument invocat tocmai de cei care, timp de 3 ani de zile, au demonstrat că vor să reducă democraţia din România, cum s-a exprimat cineva din PSD. Este o modificare care dă mai multe opţiuni alegătorului din România, nu mai puţine. Este o chestiune cerută insistent şi de partide de-a lungul anilor şi de cetăţeni. Am verificat cu specialiştii din Administraţia Prezidenţială, nu contravine niciunei norme!”

Întrebat despre unele decizii ale CCR care spun că legea privind alegerile nu poate să fie modificată cu 6 luni înainte de alegerile locale, şeful statului a dat asigurări că nu se aplică situaţiei de faţă.

“Acele decizii s-au dat pe alte speţe şi nu suntem în niciuna din ipotezele din acele decizii ale Curţii!”, a explicat Klaus Iohannis.

PNL nu va vota moţiunea, doar PSD îşi dă jos propriul Guvern

Întrebat dacă a primit asigurări din partea premierului că moţiunea de cenzură nu va trece, preşedintele a spus:

“Nu cred că premierul sau cineva poate să dea garanţia că o moţiune de cenzură va trece sau nu va trece. Este un demers parlamentar care nu a fost iniţiat. Vorbim despre ceva ce nu este! Singurul lucru cert este angajarea răspunderii de către Guvern!”

Klaus Iohannis a mai ţinut să sublinieze că liberalii nu se vor afla în postura PSD, care şi-a dat jos propriul Guvern.

“Sincer, mi s-a părea de-a dreptul ciudat ca această moţiune să fie votată de PNL. Doar nu e vorba de PSD care-şi dă jos propriul Guvern!”

Întrebat ce se întâmplă dacă moţiunea nu va trece şi dacă rămâne în discuţie varianta demisiei lui Ludovic Orban, şeful statului a declarat: “Cu siguranţă, se găsesc soluţii pentru anticipate, cum să nu!”